Студијата ја откри вистинската закана скриена во нуклеарните тестови

478

Во текот на три децении, Франција извршила речиси 200 експерименти.

Полинезијците изложени на радијација од француските нуклеарни тестови во јужниот дел на Пацификот имаат малку зголемен ризик од развој на рак на тироидната жлезда, покажа студијата која за прв пат користи декласифицирани воени податоци.

Помеѓу 1966 и 1975 година, Франција извршила 41 тест на нуклеарно оружје во Француска Полинезија, што создало радиоактивен столб во воздухот, изложувајќи ги жителите на последици кои биле извор на трајно нетрпение меѓу Париз и жителите на Пацифичкиот архипелаг.

Студијата, чии резултати се објавени вчера во списанието JAMA Network Open, користела моделирање на ризик за да утврди дали нуклеарните тестови се поврзани со помеѓу 0,6 и 7,7% од случаите на рак на тироидната жлезда во Француска Полинезија.

Ова е процентот на рак на тироидната жлезда што се припишува на тестовите, меѓу сите случаи на рак на тироидната жлезда што се развил или ќе се развие кај луѓе присутни во времето на нуклеарните тестови, на сите острови заедно, изјави водечкиот автор на студијата Florent de Vathaire за француските вести. агенција AFP.

Влијанието на нуклеарните тестови било „слабо, но не и непостоечко“, рече de Vathaire, експерт за радијација во францускиот медицински истражувачки институт INSERM.

Студијата споредила 395 луѓе дијагностицирани со рак на тироидната жлезда помеѓу 1984 и 2016 година во Француска Полинезија со контролна група од 555 од општата популација.

Тимот, исто така, ја истражувал инциденцата на рак на тироидната жлезда во 2010 година, но „ова е прва студија која користи доверливи воени извештаи кои биле декласифицирани во 2013 година“, рече de Vathaire.

Користејќи документи, метеоролошки податоци и интервјуа со пациенти со рак, научниците го симулирале радиоактивниот столб произведен од секој нуклеарен тест и ја процениле дозата на зрачење добиена од тироидната жлезда на секој учесник.

Просечната доза на зрачење за секој човек била речиси пет mGy, што е стандардна единица за апсорпција на зрачење.

Научниците не откриле „нема значајна поврзаност“ помеѓу дозата на зрачење и ризикот од рак на тироидната жлезда, се вели во соопштението на INSERM.

Но, врската стана значајна кога бил анализиран само инвазивниот карцином кој бара третман.

Франција ги премести своите нуклеарни тестови под земја во 1975 година, но продолжила да спроведува експлозии во Пацификот до 1996 година.

Во текот на три децении, Франција извршила речиси 200 експерименти.

За време на посетата на главниот град Papeete во 2021 година, францускиот претседател Emmanuel Macron признал дека Франција им „должи“ на Полинезијците поради нуклеарните тестови, повикувајќи да се објават доверливите воени информации.

Bonus video

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.