Студент ги воодушеви научниците | “Зракот на смртта“ на Архимед навистина постоел ?! Видео

226

Осмоодделенецот Brenden Sener (12) од Ontario, Canada, помогнал да се реши долготрајната историска дебата докажувајќи дека „зракот на смртта на Архимед“ или „топлинскиот зрак“ всушност можел да функционира.

Според античката легенда, грчкиот научник Архимед (3 век п.н.е.) ги фокусирал сончевите зраци со помош на бронзени штитови за да ги запали дрвените римски бродови за време на опсадата на Сиракуза (213-212 п.н.е.).

Додека воените бродови напредувале кон тој грчкиот град на островот Сицилија, локалните бранители се свртиле кон изумите на Архимед за да го одбијат непријателот.

Иако научниците сè уште не се сигурни дали античката направа навистина постоела, Sener направил модел на оружје и заклучил дека концептот функционира и можел да се користи во битка.

Бројни награди

Канадскиот студент користел серија конкавни огледала и LED столни ламби. Тој открил дека целните температури може да се зголемат за 2°C со само три огледала. Додавањето на четврто огледало предизвикан е огромен температурен скок од 8°C.

Кога го повторил експериментот користејќи светилка од 100W, открил дека промената на температурата кај секое огледало била 4°C и дополнителни 10°C со четвртото огледало.

„Врз основа на моите експериментални наоди, верувам дека со доволно силен извор на топлина и поголеми повеќекратни огледала насочени кон совршен агол, тоа може да доведе до горење на целта“, пишува младиот автор на студијата.

Како признание за неговите напори, Sener го доби златниот медал на Годишниот саем за наука во Matthews Hall, Златниот медал за физичките науки на Thames Valley Science and Engineering Fair и наградата на Лондонската јавна библиотека за поттикнување на интересот на децата за науката и технологијата.

Претходни истражувања

Во 2004 година, авторите на ТВ-шоуто MythBusters заклучиле дека е невозможно да се користат огледала како оружје.

Во 2005 година, група студенти на МИТ спровеле експеримент со 127 квадратни огледала со дијаметар од 30 cm, насочени кон модел на дрвен брод на растојание од приближно 30 m. Пламенот избувнал на дел од бродот, но само кога небото било ведро, а бродот останал неподвижен околу десет минути.

Заклучено е дека уредот е можно оружје под овие услови.

Групата од MIT го повторила експериментот за MythBusters, користејќи дрвен рибарски брод во Сан Франциско како мета. Повторно имало мал пламен. Кога MythBusters ги емитувал резултатите од експериментот во Сан Франциско во 2006 година, тврдењето било класифицирано како „неуспешно“ поради должината на времето и идеалните временски услови потребни за да започне пожарот. Било истакнато дека, бидејќи Сиракуза е свртена кон морето на исток, римската флота ќе мора да нападне во текот на утрото за оптимално собирање на огледалната светлина.

Заслепување на екипажот

MythBusters, исто така, истакна дека конвенционалното оружје, како што се запалените стрели или стрели од катапулт, би биле многу полесен начин да се запали брод на кратки растојанија.

Во декември 2010 година, MythBusters повторно го проучиле топлинскиот зрак. 500 училишни деца учествувале во експериментот и насочиле огледала кон модел на римски брод оддалечен 120m.

Во сите експерименти, едрото не ја достигнало потребната температура од 210°C за да се запали, а пресудата повторно била „пропадната“.

Затоа шоуто заклучи дека поверојатниот ефект на огледалото би бил да го заслепи или одвлече вниманието на екипажот на бродот.