Сонот и коронавирусот | Се будите во пот, а околу вас еден куп луѓе? Не сте единствени, експертите објасниле што се случува

871

Нашите резултати покажуваат големи разлики во соништата за време и по затворањето “, напишаа авторите на студијата.

Среде ноќ се будите во пот затоа што сонувавте дека сте во преполн трговски центар или на концерт? Добрата вест е дека не сте единствени…

Така покажа неодамна објавената студија во Journal of Sleep Research, во која научниците го следеле влијанието на пандемијата и „новиот нормален“, или затворањето, врз нашите соништа. Научниците ги следеле соништата на 90 луѓе за време на затворањето во Италија две недели во април и мај 2020 година, пишува IFLScience.

Какви промени се случиле по мало олеснување на мерките?

Во текот на првата недела од истражувањето, Италија сè уште била во строг затвор и луѓето морале да бидат во своите домови, додека државата била погодена од првиот бран, обидувајќи се да ја „исправи кривата“ на новоинфицираните, хоспитализираните и мртвите од новиот вирус.

Но, во текот на втората недела, ограничувањата почнале да олеснуваат, давајќи им на истражувачите одлична можност да откријат промени во соништата на луѓето што ги следеле. „Нашите резултати покажуваат големи разлики во соништата за време и по затворањето“, напишале авторите на студијата.

Истражувањето генерално не открило ништо што веќе не сме знаеле следејќи ја нашата ментална состојба за време на пандемијата. Учесниците, сосема разбирливо, биле вознемирени и под голем стрес за време на затворањето и имале проблеми да дојдат до длабок и мирен сон.

„Во затворањето, бележиме поголема несоница и потешко влегување во длабоки соништа отколку во следните недели“, објаснуваат авторите, потсетувајќи дека резултатите биле слични на другите студии во Италија, како и оние од Канада. Повеќе од половина од учесниците во студијата биле вознемирени и имале симптоми поврзани со PTSP за време на затворањето, а за што се сомнева дека се случило затоа што имале потешкотии да заспијат или нивниот сон бил прекинат во текот на ноќта, што доведува до несоница.

Но, кога затворањето било укинато, откриен е интересен факт – на учесниците им било полесно да се присетат на своите соништа по, отколку за време на затворањето и почесто доживувале т.н. луцидни соништа. Научниците претпоставуваат дека тоа се случило затоа што во стресни периоди едно лице се обидува да ги „саморегулира“ емоциите и затоа доживува интригантни форми на соништа. Додека луцидните соништа се поврзани со намалување на кошмарите и може да означуваат обид полесно да се справат со стресните ситуации додека сме будни.

Да се биде меѓу луѓето ни стана многу важно

Да се вратиме на почетокот – од каде знаат научниците дека голем број луѓе сонуваат дека заглавиле на место со голем број други луѓе?

Студијата покажа дека постои голема шанса ако неодамна се олеснети мерките за затворање, да сонувате за места со голем број луѓе и толпа. Тие наведуваат дека причината е многу едноставна – по долго време во кое живеете во услови на ограничено движење и намалени можности за дружење со други луѓе, фактот дека сте со повеќе луѓе станува многу важен за вас. И кога ни е нешто многу важно, не можеме да си помогнеме и сонуваме за тоа.

Ова истражување има неколку важни ограничувања поради кои резултатите сепак треба да се земат со резерва. Најголемиот факт е дека тоа било спроведено меѓу Италијанците кои имале прилично сериозни мерки за затворање кои не биле воведени во толку тешка форма во многу земји низ целата пандемија. Друг проблем е што дури 80 проценти од учесниците биле жени и сите на возраст меѓу 19 и 41 година.