Шведски научници откриле необичен временски феномен кој можеби придонел за потонување на рускиот воен брод „Москва“

721

Откритието на шведските научници ја истакнува важноста на атмосферските услови во воените операции, покажувајќи како уникатниот временски феномен придонел за ударот на Украина врз руски воен брод.

Како изненадувачки пресврт на настаните, една неодамнешна студија сугерира дека временскиот феномен одиграл клучна улога во нападот на Украина со долг дострел врз рускиот ракетен крстосувач Москва. Нападот се случил на 13 април 2022 година, што резултирал со потврдено потонување на воениот брод неколку дена подоцна.

Шведските физичари откриле дека граничната температурна инверзија, каде топлиот воздух го заробува ладниот воздух на помала надморска височина, им дал на украинските радари продолжен домет, овозможувајќи им да го таргетираат непријателскиот брод од импресивно растојание од преку 90 километри.

Стратешкиот удар зададен имал и тактичко и симболично значење во првите месеци од војната во 2022 година. Првичните извештаи покажуваат дека Украина користела две противбродски ракети R-360 Neptun за да ја нападне Москва, но се отвориле прашања за тоа како нивниот радарски систем успеал да фати цел далеку над нормалниот дострел.

R-360 Neptun

Уверливи докази

Бродот бил позициониран на околу 144 километри јужно од Одеса и 90 километри од украинскиот брег во моментот на нападот. Радарот Mineral-U, дел од украинскиот ракетен систем Нептун, вообичаено работи во ограничен опсег, но можел да ја открие Москва и покрај тоа што била надвор од нормалниот радарски хоризонт.

Научниците кои ги анализирале метеоролошките податоци од денот на нападот предложиле теорија заснована на температурна инверзија. Овие временски услови им овозможиле на радарските бранови да патуваат подалеку од нормалното, обезбедувајќи клучни информации потребни за прецизно таргетирање и погодување на Москва.

Резултатите покажуваат дека мора внимателно да се земат предвид атмосферските услови, дури и за време на војување, нагласиле шведските научници, истакнувајќи го значителното влијание на времето врз ширењето на радарските бранови.

Спротивно на првичните руски тврдења дека Москва е влечема за поправка откако претрпела штета од експлозија на муниција, украинските радарски оператори објавиле дека забележале голема цел непосредно пред лансирањето на ракетата Нептун.

Претходните шпекулации за странска помош или насоки со беспилотни летала немаа убедливи докази.