Се разгледува воведување на “тивки зони” поради короната

275

Намалувањето на бучавата за само шест децибели во просечен говор може да има ист ефект во спречување на ширење на вирусот.

Тивкиот говор распрснува помалку вируси низ воздухот и со тоа се намалува неговото ширење, што може да биде важно во ризични затворени простории, како што се болници или ресторани за време на пандемија на коронавируси, утврдија американски научници. Кон рече СЕ за мерките за повратниците од странство: Така ќе пријават кога ќе влезат во земјата.

Намалувањето на бучавата за само шест децибели во просечен говор може да има ист ефект во спречување на ширење на вирусот како и двојно зголемување на вентилацијата во просторијата, тврдат научниците од Универзитетот во Калифорнија.

„Резултатите од нашата студија сугерираат дека јавните здравствени власти треба да размислат за воведување на„ тивки зони “во високоризични простории, како што се чекалници во болници или во ресторани и барови“, напишаа тие. Во јули, Светската здравствена организација претстави можност коронавирусот да се шири со аеросол во ситуации како што е групно пеење или за време на вежбање во спортски сали, како и во ресторани.

Микроскопските честички што се распрснуваат за време на говорот се доволно големи за да ги носат активните честички на вирусот, покажа истражувањето. Зголемувањето на јачината на звукот за 35 децибели, што е разликата помеѓу шепотењето и викањето, испраќа 50 пати повеќе честички.