РУСИЈА СЕ ПОДГОТВУВА ЗА НАЈЛОШОТО СЦЕНАРИО АКО КИЕВ ГО КАПИТУЛИРА ! Работите излегуваат од контрола, светот никогаш не е поблиску до нуклеарна катастрофа!

598

Западот би можел да тргне кон ескалација на конфликтот до степен на употреба на тактичко нуклеарно оружје доколку Украина е пред капитулација!

Но, не од Велика Британија и Америка, туку од територијата на Украина, оценува директорот на Евроазискиот безбедносен форум, проф. д-р Митар Ковач.

Западните земји се подготвени да употребат нуклеарно, хемиско и биолошко оружје доколку проценат дека нивните крајни интереси се загрозени. Тактичкото нуклеарно оружје, објаснува тој, е помалку моќно, покрива помали цели и области.

– Може да се доведе во контекст на употреба во помала област каде што се неутрализираат сили или помали населени места, а што се однесува до воените сили, тоа е или фиксна позиција на баталјон – оклопен или тенковски. Не сите тактички нуклеарни ракети имаат иста моќ, но тој радиус може да биде меѓу пет и 10 километри – рече тој.

Поновата употреба на овие тактички ракети не подразбира нивна употреба исклучиво во населени места, напротив. Сепак, вели Ковач, не можеме да веруваме во тоа, особено не западните медиуми, кои би сакале цивилите да гинат врз основа на пропаганда.

– Гледаме што се случува со нуклеарната централа Запорожје – излегува дека Русите ги таргетираат сопствените сили. Ниту меѓународната комисија не известува објективно за сознанијата на терен, не кажуваат кои сили дејствувале на терен.

Русија е пречка за глобализацијата на светот

Ковач потсетува дека украинската криза не настанала поради несогласувањата меѓу Москва и Киев, тоа е проектирана криза на Западот кон Руската Федерација и сето тоа е направено пред неколку децении – од распадот на поранешниот Варшавски пакт и Советскиот Сојуз, е увертира за денешните настани.

САД и Велика Британија ги инструментализираа Европската Унија и НАТО во остварувањето на нивните стратешки цели, сите сакаат да ја победат Русија, односно според последните анализи сакаат царска Русија да исчезне, да остане само како некоја третокласна држава.

– Западот во присуство на сегашна Русија не може да го креира процесот и стратегијата што тие ја смислиле – глобализацијата на целиот свет против суверенистичкиот блок. Во воена смисла, Русија е една од воено најмоќните земји во светот, а Западот во еден момент стигнал до своите граници и не може да оди понатаму воено, бидејќи нема морално силна армија. Сепак, тие успеале да создадат антируски држави на нејзините граници – Украина е централна земја, но тука се и Полска, Романија и балтичките држави. Создавале концепт да се вклучи целата ЕУ во милитаризација преку тие источноевропски земји, Германија повторно да биде лидер на милитаризирана ЕУ и да биде противтежа во долгогодишниот конфликт со Руската Федерација – рече Ковач.

САД ѝ дава најмногу на Украина

Воената помош, додава тој, во оваа хибридна војна што ја води Западот против Русија е огромна и тешко е да се пресмета колку дале пари и ресурси, но сигурно е дека најмногу издвојуваат САД, дури 70 отсто. Пензионираниот генерал-мајор вели дека Украина добила најмногу во артилериско-ракетните системи, бидејќи овој конфликт во добра мерка го има тој карактер.

– Има помалку пешадиски битки и речиси и да нема воздушни битки, бидејќи Русија на самиот почеток ја неутрализира противвоздушната одбрана и авијацијата на украинските вооружени сили. Проблемот е што Америка ги обезбедува најдобрите ракетни и артилериски системи за огнена поддршка и затоа се појавува приказната околу „Химарсите“. Тоа е систем кој самата украинска армија не би можела да го користи, може да го транспортира на бојното поле, но американските вооружени сили учествуваат во сите фази на извршување на задачите, а тоа ја потврдува информацијата на руското Министерство за одбрана дека САД во суштина учествува во овој конфликт – нагласува тој.

Истото, додава Ковач, важи и за хаубиците од 155 милиметри за кои Америка досега обезбеди ненормални количества муниција и околу илјада парчиња наведувани ракети Екскалибур кои летаат на растојанија од 65 до 70 километри, а чија грешка е 2-5 метри, бидејќи тие се водат со GPS.

Западот е загрижен за вооружувањето на Украина, но и за луѓето

Во последните три месеци во Полска се формирани многу единици кои се бореле на страната на Украина, обучени во Велика Британија и Германија во базите на НАТО. Проблемот, нагласува нашиот соговорник, е што руската армија била многу осетлива и не ја прекинала комуникацијата на непријателот – ниту патиштата, мостовите, ниту железница, особено во делот што од Полска или Чешка води кон територијата на Украина.

– Моќта на западните земји е голема, можеме да ги потцениме ако го оцениме извршувањето на воените операции, но тие имаат сила да произведат и испратат оружје на украинската армија, која е во позиција да го бара тоа од нив. Бараат повеќе противоклопни системи и тенкови Леопард 2, односно сакаат да ја зголемат офанзивната компонента на копнените сили и заштитата на воздушната одбрана. Западот им помага со тоа што не прифаќа воено способни мажи, па дури и со враќањето на бегалците тие насилно обезбедуваат мобилизациски контингент за овие сили – објаснува Ковач.