Просечна плата во Германија | Наставник во основно училиште 4.318 евра, во средно 5.488 евра

987

Федералната агенција за вработување во Германија објави список на придобивки од широк спектар на професии.

Така, институциите таму, според магазинот Феникс, сакаат да обезбедат поголема транспарентност на платите.

Подолу е список на плати за 2019 година, што ја покажува просечната бруто плата на најпопуларните занимања во Германија.

 • Медицинска сестра (геријатрија) 3.032 евра
 • Наставници во основно училиште 4.318 евра
 • Наставници во средно училиште 5.488 евра
 • Доктор 6.150 евра
 • Архитект 4.087 евра
 • Медицински техничар 2.448 евра
 • Оптичар 2.448 евра
 • Пекар 3.502 евра
 • Продавач на слатки 1.839 евра
 • Возач на багер 3.421 евра
 • Банкар 4.875 евра
 • Градежен инженер 5.246 евра
 • Професионален возач 2.556 евра
 • Возач на автобус 2.556 евра
 • Кровопокривач 3.265 евра
 • Електричар 3.143 евра
 • Електромеханичар 3.694 евра
 • Рецепционер 1.807 евра
 • Негувател 3.598 евра
 • Инструктор за возење 2.837 евра
 • Керамичар 3.003 евра
 • Фризер 1.684 евра
 • Возач на виљушкар 2.687 евра
 • Водоводџија 3.056 евра
 • Чистач на згради 2.080 евра
 • Графички дизајнер 3.322 евра
 • Домашна помош 2.140 евра
 • Негувател 2.889 евра
 • Индустриски службеник 3.624 евра
 • Индустриски механичар 3.922 евра
 • ИТ експерт 4.236 евра
 • Електроинженер 5.934 евра
 • Правен службеник 3.307 €
 • Продавач 2.214 €
 • Келнер 1.934 евра
 • Автомеханичар 3.077 евра
 • Готви 2.284 евра
 • Медицинска сестра 3.547 евра
 • Сликар 2.776 евра
 • Магационер 2.814 евра
 • Логистичар 3.525 евра
 • Логопед 2.575 евра
 • Машински инженер 5.652 евра
 • Мејсон 3.214 евра
 • Медицинско-технички лабораториски асистент 3.456 евра
 • Металски работник 3.738 евра
 • Болничар во Итната помош 3.404 евра
 • Физиотерапевт 2.513 евра
 • Пилот повеќе од 6.150 евра
 • Психолог 4.537 евра
 • ПР менаџер 4.436 евра
 • Инвеститорот 4.644 евра
 • Морски механичар 3.953 евра.
 • Ковач 3.050 евра
 • Секретар 3.306 евра
 • Шпедитер 3.252 евра
 • Даночен службеник 2.803 евра
 • Ревизор повеќе од 6.150 евра
 • Стоматолошки техничар 2.628 евра
 • Столар 3.153 евра