Поздравете се со глобализацијата, доаѓа време на хаос!

1208

Аналитичарите велат: „Сè ќе се промени, Европа ќе има одлучувачки години“.

Аналитичарите на Дојче банк во новата истражувачка белешка велат дека периодот на глобализацијата долг четири децении може да биде при крај, и ние влегуваме во „ера на немири“ што ќе ги преобликува и економијата и политиката, пренесува РТ.

Една од клучните одлики на новата ера ќе биде пресврт на непречена глобализација, предвидува тим аналитичари предводен од стратегот Џим Рид. Иако видовме „најдобар комбиниран пораст на цените на недвижнините во кој било период од историјата од 1980 година, со многу силно враќање на капиталот и обврзниците“, „ерата на немири“ веројатно ќе го прекине овој тренд.

Влошувањето на односите меѓу САД и Кина е друга тема (осум од нив) што ќе ја дефинира следната посебна ера на модерната ера, „која е забрзана, но не е предизвикана од пандемија“.

Аналитичарите забележуваат дека кинеската економија ќе го намали јазот со американската економија и конечно ќе може да ја надмине до крајот на деценијата.

Воен конфликт не е веројатен

„Судирот на културите и интересите е сигнален, особено кога Кина се приближува до најголемата економија во светот“, се вели во извештајот. За среќа, тешко дека овој економски спор ќе предизвика вистински воен конфликт меѓу двете држави, како што обично се случува кога растечката моќ се обидува да ја оспори владејачката.

Наместо тоа, аналитичарите веруваат дека економската војна ќе продолжи со тарифи, санкции и напади во технолошката сфера. Без оглед кој ќе победи на претседателските избори во САД во 2020 година, раздорот меѓу двете суперсили ќе продолжи да расте.

Иако корона кризата веќе ја стави европската економија на раскрсница, Дојче банка вели дека следната деценија може да биде одлучувачка за Европа. Другите фактори кои ја дефинираат иднината вклучуваат повисок долг и „пари од хеликоптер“ (дистрибуција на готовина до јавноста) што ќе станат вообичаени политики и веројатно ќе ја зголемат инфлацијата.

Поголема нееднаквост

Банката тврди дека нееднаквоста во светот може дури и да се влоши по пандемијата на корона вирусот, пред да се појави реакција и пресврт. Нееднаквоста е тесно поврзана со меѓугенерацискиот јаз, но аналитичарите очекуваат дека до крајот на деценијата, бројот на помлади гласачи ќе ги надмине оние родени пред 1980 година.

Ова може да доведе до големи промени во политиката во многу области, од даноци до клима.„Таквата промена во рамнотежата на силите може да вклучува построг режим на данок на наследство, послаба заштита на пензиите на пензионерите, повисок данок на имот, заедно со повисок данок на доход и добивка… и сите заедно прераспределени политики“, се вели во извештајот на Дојче Банк.

На крајот, следните 10 години ќе покажат дали експоненцијалниот раст на вредноста на технолошките компании се исплати. Банката тврди дека или ќе започне технолошка револуција или ќе се покаже како уште еден интернет меур, пишува РТ.