Повеќето Срби вакцинирани со кинески “Синофарм” | Откриено е колку долго штити оваа вакцина

254

Повеќето српски граѓани примиле кинески „Синофарм“, а „The New York Times“ објави детален текст за тоа како делува оваа вакцина и што можеме да очекуваме од нашиот имунитет по приемот на вакцината.

“На почетокот на 2020 година, Институтот за биолошки производи во Пекинг направи “мртва” вакцина BBIBP-CorV против коронавирус. Клиничките испитувања спроведени од државната компанија “Синофарм” покажаа дека има стапка на ефикасност од 79%. Кина ја одобри оваа вакцина и започна да го извезува во други земји“, пишува „The New York Times“.

BBIBP-CorV работи со стимулирање на имунолошкиот систем да создава антитела против коронавирусот SARS-CoV-2. Антителата се врзуваат за протеините, како што се спајк протеините.

За да ја направат оваа вакцина, научниците од Пекинг започнале истражување со три варијанти на коронавирус од примероци на крв од пациенти во Кина. Од тие тројца, по првата фаза на истражување, тие одлучиле да работат на само една која најбрзо се размножува во бубрежните клетки на мајмуните.

Кога направиле поголеми залихи од коронавирусот, ги полевале со бета-проиолактин, соединение кое ја запрало поделбата на коронавирусот, врзувајќи се за гените. Таквите „мртви“ вируси повеќе не можеле да се реплицираат и споделуваат.

Потоа, научниците од Пекинг измешале неактивни вируси со соединение на база на алуминиум што се користи во вакцините повеќе од 90 години за да се стимулира имунитетот за да се зајакне неговата реакција на вакцината, пишува „The New York Times“.

Како делува Синофарм?

Бидејќи коронавирусите во BBIBP-CorV се мртви, тие може да се инјектираат во раката, а лицето да не се разболи од ковида-19.

Кога ќе влезат во организмот, некои од инактивираните вируси се проголтани од еден вид имунолошки клетки наречени клетки што презентираат антиген.

Клетката што го претставува антигенот го расцепува коронавирусот и прикажува дел од нејзините фрагменти на површината. Таканаречената помошна Т-клетка може да го открие овој фрагмент. Ако овој фрагмент се интегрира во еден од површинските протеини, Т-клетката е активирана и може да им помогне на другите имунолошки клетки да се активираат и да реагираат на вакцината.

Друг вид на имунолошки клетки, Б-клетки, исто така можат да се најдат со инактивиран коронавирус. Б-клетките имаат површински протеини, а некои од нив можат да се прикачат на коронавирусот. Кога Б-клетката е заклучена, таа може да повлече дел или цел вирус внатре и на својата површина да претстави фрагменти од коронавирусот.

Еднаш вакцинирани со BBIBP-CorV, имунолошкиот систем може да одговори на инфекцијата на живите коронавирусите. Б-клетките произведуваат антитела кои се лепат за натрапниците. Антителата насочени кон протеинска класа можат да спречат вирусот да влезе во клетките.

Клиничките испитувања на Синофарм покажаа дека BBIBP-CorV може да ги заштити луѓето од ковид-19 вирусот, но никој сè уште не може да каже колку трае таа заштита. Можно е нивото на антителата да опаѓа со месеци, но имунолошкиот систем содржи и специјални клетки наречени мемориски Б клетки кои можат да содржат информации за коронавирусот со години или дури со децении.

Фази на истражувањето

  • Во јуни, кинеските научници изјавиле дека вакцината покажала одлични резултати кај мајмуните. Во првата фаза на истражувањето, тие докажале дека вакцините немаат сериозни несакани ефекти кај луѓето, но дека произведуваат антитела кај луѓето.
  • Во јули започна Третата фаза во Обединетите Арапски Емирати.
  • Во август, третата фаза започна во Мароко.
  • Во ноември, директорот на Синофарм рече дека повеќе од милион луѓе биле вакцинирани во Кина.
  • На 30 декември, Синофарм објави дека вакцината е ефикасна 79,34%, а кинеската влада го потврди тоа.
  • На 16 јануари во Србија пристигнаа првите милиони дози вакцина Синофарм, а досега ја примиле повеќе од 1,3 милиони луѓе.