Постои една последица од вирусот КОВИД-19 што ги загрижува лекарите

331

Ментални нарушувања: токму ова ги загрижува лекарите и тие се можна последица на оваа болест.

Една студија објавена во списанието „Brain, Behavior and Immunity“ открива дека повеќе од половина од луѓето кои се опоравиле од КОВИД-19 подоцна страдаат од ментални нарушувања како што се депресија и ПТСН. Во првата студија на оваа тема, научниците испитале 402 луѓе кои биле хоспитализирани за КОВИД-19. Еден месец по болничкото лекување, тие мораа да пополнат прашалник што им беше понуден.

Резултатите покажаа дека 28 проценти од луѓето страдаат од ПТСН, додека дури 42 проценти доживеале вознемиреност, 31 процент имаат депресија, 20 проценти ги имале искусено симптомите на опсесивно компулсивно нарушување и 40 проценти страдале од несоница.

Приближно 56 проценти од пациентите страдале од барем едно ментално нарушување.

ПОТРЕБНИ ПОВЕЌЕ СТУДИИ.Многу пациенти пријавиле психолошки или невролошки несакани ефекти кои можат да останат присутни со недели и месеци, а тие вклучуваат замор, конфузија и промени во личноста. Научниците се сомневаат дека оваа болест предизвикува воспаление во мозокот, што може да биде причина за горенаведените симптоми.

Анксиозност или депресија? Симптомите се различни и еве како да ја препознаете разликата

Авторите на новата студија се едногласни и сметаат дека се потребни дополнителни студии. „Ако го земеме предвид алармантното влијание на оваа инфекција врз менталното здравје, советуваме дека е потребно да се проучи психопатологијата на пациентите за да се дијагностицира проблемот, да се третира и следи напредокот, сè со цел да се олесни товарот на оваа болест која е самата по себе многу тешка“, додаваат авторите.

Најновите истражувања покажаа дека проблемите со менталното здравје се зголемуваат низ целиот свет. Анксиозност поради можност за инфекција, социјална изолација, грижи за финансии и разделување од семејството и пријателите, се само некои од проблемите што доаѓаат со големи сметки. „Како психијатар, моите пациенти најчесто за време на пандемијата беа вработени мајки кои се обидуваа да се справат со работа со полно работно време дома, но исто така се грижеа за семејството во истите простории“, напиша Сузан Сонг, психијатар за NBC News.

“Тие често наведуваа проблеми како што се чувство на немир и недостаток на енергија, тешкотии во фокусирањето и контролирањето на емоциите. Тие го изгубија интересот за хоби, мотивација и мисли за смртта и се појавија смислата на животот”, додаде таа.

Според студија спроведена ова лето во Америка, 30 проценти од возрасните пријавиле симптоми на депресија, а ако тоа го споредиме со 6,6 проценти минатата година, јасно е колку е алармантна ситуацијата. Во 2019 година, според статистичките податоци, 8,2 проценти од луѓето страдале од вознемиреност, додека оваа година тој број се искачи на 36 проценти.

Ако едноставно поминувате низ тешкотии заради целата ситуација што не опкружува сите, вие не сте сами. Научете како да се справите со новите емоции и направете сè што можете за да спречите инфекција, затоа носете маска, тестирајте се доколку е потребно, вежбајте социјално дистанцирање, правете ги само најважните работи, редовно мијте ги рацете. Се разбира, има и експерти кои можат да ви помогнат да ги разберете промените што ви се случуваат што е можно полесно и да ве научат како успешно да ја олесните ситуацијата.

Како може да се подготвите за есен и коронавирус? Самата помисла за вториот бран може да биде многу стресна, но ако преземете одредени чекори сега, можете да ја дочекате есента подготвена и многу помирна. Според Светската здравствена организација, ова може да значи дека не чека подолг период на социјално дистанцирање. Рестораните веројатно нема да можат да работат како што работеле, парковите ќе треба да се држат на растојание, а работата од дома може да трае подолго отколку што ви одговара. Ние веруваме дека веќе сте совладале правилно миење на рацете, не допирајќи го лицето и следете ги упатствата за дистанцирање и самоизолација доколку имате симптоми на болеста. Ако сè уште не сте прифатиле дека маските се задолжителни на некои простори, време е да стекнете знаење, да добиете доволно маски и, носејќи ги, да се заштитите себеси и другите. Покрај тоа, не заборавајте да го следите развојот на ситуацијата, така што секогаш знаете точно што се случува и што можете да очекувате.

Површински коронавирус: Кој е реалниот ризик да се зарази на овој начин? Пронајдете начин да се борите против стресот, да се откажете од пушењето, да консумирате многу течности, да се одморите и да не ја прескокнувате физичката активност.