Последниот оброк на древниот Египќанец | Мумија откриена со непроменет дигестивен тракт

270

Археолошкото откритие им овозможи на научниците да утврдат што јаделе Египќаните околу 3500-4000 година. П.н.е.

За разлика од типичниот египетски обичај да се вадат органи и да се ставаат во посебни садови пред да се мумифицира починатиот, научниците откриле необични мумифицирани остатоци стари околу 6.000 години со недопрен дигестивен систем. Ова им овозможи на истражувачите да добијат поцелосна слика за тоа кој е последниот оброк на лицето чиишто остатоци биле пронајдени, пишува National Geographic Russia.

Оброкот се состоел од јачмена супа, зелен кромид и тилапија.

Нилска тилапија (Oreochromis niloticus) била една од главните намирници на античките Египќани. Рибите уловени со мрежи или копја во реката Нил оставиле трага во античката египетска уметност и религија, а исто така станале еден од првите познати видови специјално одгледувани во затворени води.

Oreochromis niloticus

Античките Египќани имале дури и свој хиероглиф што означува тилапија. Слики од риби се наоѓаат во гробници и на древните садови. Египќаните верувале дека тилапијата ги води бродовите на богот на сонцето Ra. Во нивната фантазија, таа лебдела на небото, предупредувајќи на приближувањето на змијата Apophis. Таа исто така се поврзувала со повторното раѓање и обновување, поради што нејзината слика понекогаш се наоѓа во гробниците.

Покрај тоа, тилапијата е поврзана со Hathor, божицата на љубовта и жените, и симбол на плодноста. Луѓето носеле амајлии во форма на риба за да ја зголемат нивната плодност.

Hathor

Оваа необична врска може да се објасни со однесувањето на тилапијата. Младите од оваа риба пливаат во устата на нивната мајка заради заштита, веднаш откако ќе се изведат или кога ќе се приближи опасноста. Можеби Египќаните погрешно го протолкувале ова однесување како чудесен феномен на раѓање.

The court bakery of Ramesses III.
“Various forms of bread, including loaves shaped like animals, are shown. From the tomb of Ramesses III in the Valley of the Kings, Twentieth Dynasty of Egypt.”

Јачменот, втората главна состојка на менито на античките жители на Египет, бил клучна култура на античките Египќани и една од првите култивирани житни култури во светот.

Stela depicting a Syrian mercenary drinking beer. Egyptian New Kingdom, 18th Dynasty, Amenhotep IV. Neues Museum, Berlin.

Во антички Египет се користел и за производство на леб и пиво. Античките Египќани биле една од првите цивилизации кои правеле пиво и го консумирале сите општествени слоеви.

Археолозите забележуваат дека античките Египќани подготвувале чорба од тилапија од цели риби без да ги отстрануваат коските, перките, крлушките или изнутриците.