Оваа земја направи чудо во борбата со вирусот, а на туристите им нуди тест наместо карантин

263

Исланд, кој успешно ја спречи епидемијата на коронавирус и спроведе најмногу тестови по глава на жител од било која друга земја, соопшти дека планира да им понуди на патниците бесплатен тест за инфекцијата за да избегнат 14-дневен карантин.

Владата на Исланд објави дека ќе им понуди на тестирањата на патниците по слетувањето на аеродромот Кефкавик најдоцна од 15 јуни, а државата ќе ги сноси трошоците за тестот.

Владината канцеларија наведува дека се работи на детали за оваа понуда, а на патниците подоцна ќе им бидат побарани пари за да ги надоместат трошоците. Според планот, кога патникот би бил тестиран, ќе му биде дозволено да оди дома или во хотел. Доколку тестот се покаже како позитивен во текот на денот, тој човек би поминал најмалку наредните 14 дена во карантин, пишува АФП и пренесува „Гардијан“.

Оние кои ќе покажат медицински документ со кој се докажува дека не се заразени со коронавирус, нема да мора повторно да бидат тестирани.

Според најновите податоци, во Исланд, која има население од нешто повеќе од 364.000, 1.801 луѓе се заразени со вирусот корона, а 10 лица починале. АФП наведува дека три случаи на оваа инфекција се регистрирани во мај. Исланд досега тестираше 54.791 луѓе, што е повеќе од 15 проценти од населението.

За потсетување, Исланд претходно тестираше околу 3.000 луѓе, а 218 од нив беа заразени. Епидемиологот Торолфур Гуднасон тогаш изјави дека половина од заразените немаат никакви симптоми.

„Овие податоци би можеле да бидат корисни за научни истражувања за вирусот во иднина“, додаде тој.