Ова се 10те НАЈМОЌНИ земји во Светот

914

Најмоќните земји во светот се оние кои постојано доминираат во насловите на вестите, ги преокупираат креаторите на политиките и ги обликуваат глобалните економски модели.

Нивната надворешна политика и воените буџети се следат секојдневно.

Кога ќе дадат ветување, барем некои од меѓународната заедница имаат доверба – или стравуваат – ќе го одржат.

Овие земји го проектираат своето влијание на светската сцена.

10. Преглед на Обединетите Арапски Емирати

CAPITAL / Abu Dhabi

REGION / Middle East

GDP PER CAPITA, PPP / $87,729

GDP / $508 billion

POPULATION / 9,441,129

AREA / 83,600 SQ.KM

Обединетите Арапски Емирати или ОАЕ се федерација од седум емирати на југоисточниот крај на Арапскиот Полуостров. Земјата, заглавена меѓу Оман и Саудиска Арабија, има карпеста пустина, мочуришта, безводни планини и крајбрежја кои се протегаат по Оманскиот залив и Персискиот залив.

Емиратите кои моментално ги сочинуваат ОАЕ биле познати како верни држави во 19 век како резултат на низа договори со Велика Британија. Во 1971 година, шест од овие држави се споиле за да ги формираат ОАЕ; седмата се приклучила во 1972 година.

Пред откривањето на нафтата во средината на 20 век, економијата на ОАЕ се базираше првенствено на риболов и бисерна индустрија. Кога започна извозот на нафта во 1960-тите, економијата на земјата брзо се трансформираше. Денес, бруто домашниот производ по глава на жител на ОАЕ е на исто ниво со оние на водечките западноевропски нации, според World Factbook на ЦИА. И Светскиот економски форум ја прогласи земјата за најконкурентна економија во арапскиот свет.

Иако во срцето се конзервативни, ОАЕ се една од најлибералните земји во Заливот, со устав кој дозволува слобода на вероисповед. Земјата е составена од федерација на монархии, каде правниот систем е мешавина од граѓанско и исламско право. Изборното право е ограничено – само неколку избрани граѓани можат да гласаат за еднодомниот Федерален национален совет – а политичките партии се забранети.

ОАЕ се познати по двата најголеми града, Дубаи и Абу Даби, кои привлекуваат милиони туристи секоја година. Дубаи, регионален деловен центар познат по своите елегантни облакодери, е дом на најголемата зграда во светот – Бурџ Калифа. Абу Даби е седиште на Федералниот национален совет и служи како национален главен град на ОАЕ.

Обединетите Арапски Емирати ги избегнаа широките немири забележани на други места на Блискиот Исток за време на Арапската пролет, иако во 2011 година политичките активисти и интелектуалци повикаа на поголемо учество на јавноста во управувањето. Како одговор, владата започна планови за инфраструктурни инвестиции за да им помогне на сиромашните и, исто така, ги сузбива оние кои повикуваат на реформи. Групите за човекови права ја критикуваа владата за притворање, исчезнување и понекогаш мачење на нејзините предизвикувачи.

ОАЕ е членка на Обединетите нации, ОПЕК, Светската трговска организација и неколку други меѓународни организации.

Продолжува на страна 2