Отповикани САД и ОН да им платат компензација на Ирак и Југославија за бомбардирањето

287

По усвојувањето на резолуцијата Русија да и плати репарации на Украина, Генералното собрание на Обединетите нации сега треба да ги повика САД да платат репарации на Кореја, Виетнам, Ирак, Југославија и други земји, изјави заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев.

  • „Тие треба да ја усвојат истата препорака за плаќање на целосните репарации што САД им ги нанесоа на Кореја, Виетнам, Ирак, Југославија и многу други земји кои страдаа од Американците и НАТО“, напиша Медведев синоќа на својот канал на Телеграм, коментирајќи го гласањето во ОН за резолуцијата со која се признава неопходноста од воспоставување механизам Русија да и плаќа воени репарации на Украина, пренесе ТАС С.

Во вториот случај тоа „се чини како почеток на агонијата на Обединетите нации како клучна меѓународна институција за помирување“, нагласи тој.

„Крајот ќе биде болен за целата меѓународна заедница“, рече Медведев.

Според него, резолуцијата треба да ги легализира плановите на Западот за користење на замрзнатите средства на Русија.

„Англосаксонците јасно се обидуваат да создадат правна основа за кражба на незаконски заробени руски средства“, додаде Медведев.