Откиена “слабата точка” на Ковид-19

309
SARS-CoV Antigens and Antibodies

Американските научници од Универзитетот во Канзас ја открија слабата точка на Ковид-19.

Експертите тестирале терапевтско средство против коронавирусот и откриле дека 3CLpro е основниот ензим во развојот на вирусот САРС-КоВ-2, пренесува порталот Science Translational Medicine.

Коронавирусните 3CL-протеази се силни терапевтски цели, бидејќи тие играат клучна улога во репликацијата на коронавирусот. При користење на пронајдените инхибитори на оваа протеаза кај лабораториски глувци, се покажа дека овој препарат ја запира репликацијата на вирусот.

X-ray cocrystal structures of compounds with coronavirus 3CL proteases.

Научниците наведуваат дека таквото влијание врз слабата точка на вирусот овозможува да се блокира репродукцијата не само на МЕРС, туку и на коронавирусот МЕРС-КоВ и САРС-КоВ-2.

Според експертите следниот чекор треба да биде тестирање на ефективноста на лекот кај луѓето.