ОДГОВОР НА ЗАПАДОТ | Шефот на руската армија ги идентификуваше главните закани за Русија и го објави новиот воен план на Москва

92

Герасимов и Министерството за одбрана се соочија со силни критики за неколку неуспеси на бојното поле.

Новата руска воена реформа е одговор на можноста за проширување на НАТО и „колективниот Запад“ да ја искористи Украина во хибридна војна против Русија, изјави во своето прво јавно обраќање новоименуваниот началник на Генералштабот на руската армија Валериј Герасимов.

Путин ја одобри воената реформа во средината на јануари и таа може да се прилагоди за да одговори на заканите за руската безбедност, изјави Герасимов за Аргумети и Факти.

„Денес тие закани ја вклучуваат желбата на НАТО да се прошири на Финска и Шведска, како и употребата на Украина како средство за водење хибридна војна против нашата земја“, рече Герасимов, кој беше назначен на 11 јануари.

Финска и Шведска аплицираа за членство во НАТО минатата година, по руската инвазија на Украина.

Основани се два воени окрузи

Според новиот воен план на Москва, еден корпус ќе биде испратен во Карелија, република во северозападна Русија која граничи со Финска, два воени окрузи, Москва и Ленинград, кои постоеле пред да се спојат во 2010 година за да станат дел од Западниот воен округ, а во Украина ќе бидат испратени уште три моторизирани дивизии, кои ќе бидат дел од комбинираните воени формации во регионите Керсон и Запорожје.

„Главната цел е да се обезбеди заштита на суверенитетот и територијалниот интегритет на нашата земја“, рече Герасимов, додавајќи дека модерна Русија никогаш не била сведок на таков „интензитет на воени непријателства“, принудувајќи ја на офанзивни операции за стабилизирање на ситуацијата.

  • „Денес нашата земја и нејзините вооружени сили дејствуваат против целиот колектив на Западот“, рече тој.

Русија ја менуваше својата реторика

Во 11-те месеци откако ја нападна Украина, Русија ја менуваше својата воена реторика од операција до „денацификација“ и „демилитаризација“ на соседната земја до прикажување на војната како одбрана од агресивниот Запад.

Киев и западните сојузници велат дека тоа е неиспровоциран акт на агресија, а Западот испраќа се повеќе тешко оружје во Украина за да и помогне да се спротивстави на руските сили.

Герасимов и Министерството за одбрана се соочија со силни критики за неколку неуспеси на бојното поле и неуспехот на Москва да обезбеди победа во она што Кремљ очекувал дека ќе биде краткотрајна војна.

Проблемите со мобилизацијата ги призна и минатата есен.

„Системот на мобилизација кај нас не е целосно приспособен на новите современи економски односи“, рече Герасимов, додавајќи дека „морал сè да поправи во од“.