Објавена голема летна прогноза за Европа | Во Македонија поретки денови на екстремни горештини

840

Синоптичарите на AccuWeather ги објавија своите предвидувања за следните месеци.

Откако минатата година беше забележано најтоплото лето на европскиот континент, во некои делови од Европа како Шпанија, во текот на април беа забележани нови температурни рекорди.

Досега во Макеонија годинава немавме проблеми со вакви горештини, но мај беше доста врнежлив.

Синоптичарите од AccuWeather одговорија на прашањето дали врнежите ќе продолжат и во текот на летото или сме во период на нови температурни рекорди и суша. Според нивните податоци, се чини дека годинава не треба да очекуваме нови големи топлотни бранови како минатите година-две, а иако вакви екстремни горештини не би требало да се повторуваат, јасно е дека ќе има периоди на големи горештини. Што се однесува до врнежите, тие треба да бидат просечни за овој период од годината.

Можни бури и поплави

Сепак, како што предупредуваат синоптичарите на AccuWeather, Tyler Roys и Alan Reppert, може да очекуваме суши, пожари и бури и ова лето.

Регионот на Југоисточна Европа, чека побавен премин кон летните временски услови, додека низ Централна и Северна Европа, летото и летното време брзо ќе затропа на врата. Областа каде што се очекуваат најмногу врнежи и тешки временски услови во споредба со остатокот од Европа е зоната од Северна Франција до Германија, Полска и балканските држави. Иако врнежите во областа треба да бидат околу просекот за регионот, што е добра вест за земјоделските култури ширум Балканот, се вели дека областа е изложена на најголем ризик од тешки временски услови, бури, силни ветрови и град, објасни Roys.

Се споменува и ризикот од ненадејни поплави на Балканот.

Температурите околу просекот

Во текот на јуни, јули и август температурите треба да бидат блиску или малку над просекот, а и покрај споменатото лошо време, летото ќе донесе и периоди на убаво време.

Додека температурите во текот на летните месеци ќе бидат околу просекот во Источна Европа, на север, односно во Скандинавија, Велика Британија и Ирска, се очекува лето потопло од просечното, со помалку врнежи, што ќе го зголеми ризикот од пожари во скандинавските земји.

Синоптичарите на AccuWeather немаат добри вести за областите погодени од суша во Европа, особено поголемиот дел од Пиринејскиот Полуостров, јужна Франција и северна Италија:

Иако летово ќе има повремени врнежи, дневни грмотевици или слично, врнежите нема да бидат широко распространети или значајни. Одржливата суша може да влијае на снабдувањето со вода, транспортот и земјоделските култури, а пченката најверојатно ќе биде најранлива на суша.

  • Една од карактеристиките на ова лето за тие подрачја, поради влажните струи од Атлантскиот Океан и облаците кои можат да делуваат како покривка што го изолира воздухот долу, може да биде повисока од просечните ноќни температури, што секако ќе влијае на квалитетот на сонот, па и ноќе почесто ќе се вклучуваат климите. Ова, нагласи Roys, може да го зголеми ризикот од здравствени проблеми.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.