Обединетите Арапски Емирати ЌЕ ЈА СНАБДУВААТ ГЕРМАНИЈА СО ГАС И ДИЗЕЛ

861

ОАЕ се договориле за „енергетска безбедност“ со Германија за снабдување со течен природен гас и дизел.

ОАЕ се договориле за „енергетска безбедност“ со Германија за снабдување со течен природен гас и дизел додека Берлин бара нови извори на енергија кои ќе ги заменат руските испораки.

Министерот за индустрија на Емиратите, Султан Ахмед Ал Џабер, го нарече „значаен нов договор“ кој „го зајакнува брзорастечкото енергетско партнерство меѓу ОАЕ и Германија“ додека го потпишувал договорот, по што сведочи канцеларот Олаф Шолц, објави државната новинска агенција на UAE VAM.

Шолц е во дводневна посета на регионот на Пацификот со цел да обезбеди нови извори на енергија за Германија и да воспостави нови сојузи против Русија, пренесе АП.

Германија се обидува да избегне увоз на енергија од Русија по нејзиниот напад врз Украина и бара нови добавувачи за да избегне недостиг на гориво во наредните месеци.