НОВО ПЕКОЛНО ОРУЖЈЕ ВО РУСКИТЕ РЕДОВИ | Се нарекува убиец на носач на авиони, а проектиран е да уништува ГОЛЕМИ цели

7920

Руската морнарица го зајакнува својот борбен потенцијал.

За потребите на морнарицата, Русија развива нова балистичка ракета „Змеевик“ со хиперсонична борбена опрема, на која воено-техничкиот персонал и го дал прекарот „убиец на носачи“.

Оваа информација за агенцијата ТАСС ја дале два извори блиски до воениот оддел и воено-индустрискиот комплекс.

– Долго време се развива балистичка ракета „Змеевик“ со хиперсонична борбена опрема. Проектирана е да уништува големи површински цели, пред се носачи на авиони – изјави еден од нив.

Друг извор изјавил дека оваа ракета би можела да влезе во служба на крајбрежните ракетни единици на морнарицата. Еден од соговорниците на агенцијата додал дека карактеристиките на Змеевик наликуваат на кинеските ракети од сличната класа DF-21D и DF-26 со дострел до 4.000 километри.

НПО Машиностроенија на Ројт (дел од корпорацијата за тактичка ракета) не ги коментира овие информации за ТАСС.

Оваа компанија разви и произведува хиперсонични производи Циркон (противбродски проектили за површински бродови и подморници), борбена опрема Авангард за интерконтинентални балистички ракети UR-100N UTTKh и Sarmat, крајбрежни ракетни системи Бастион со суперсонични ракети „Оникс“ (извозна модификација – “Iakhont”).

Во март, Анатолиј Свинцов, заменик генерален директор на НПО Машиностроени, рече дека компанијата исто така има голем заостаток поврзан со авијациската верзија на ракетата Циркон.

Според неговите зборови, „Циркон“ првично бил развиен и во морнаричка и во авијациска верзија, а „корисникот одлучил во првата фаза да ја интензивира работата на создавањето на поморската верзија на проектилот“.