Носењето маски ја намалува стапката на смртност и до 100 пати

258

Кога коронавирусот започна да се шири од Кина во другите земји на крајот на јануари, се чинеше дека тие соседни земји ќе бидат особено тешко погодени.

Една од тие земји, Тајланд, се чинеше особено ранлива – популарна дестинација за кинеските туристи, со илјадници луѓе кои пристигнаа тој месец од Вухан, извор на епидемијата во Кина.

И покрај ова, Тајланд, кој има население од 68 милиони жители, до денес има само 3.158 потврдени случаи, од кои 3.038 се опоравени, а само 58 смртни случаи.

Бројот на починати од Ковид-19 на милион жители во Тајланд е 0,8, во САД, за споредба, е 376, во Шведска 516, во Велика Британија 635 и во Белгија дури 839.

Јапонија, земја со 126 милиони жители, има помалку од 1.000 потврдени смртни случаи, или само осум смртни случаи на милиони жители.

Неколку фактори се заслужни за овој успех на источноазиските земји – делумниот карантин, следење на контактите на заразените и волонтерите кои помогнале да се следи ширењето на инфекцијата низ целата земја, пишува американскиот магазин „Брза компанија“.

Сепак, еден фактор се појавува како клучен – носењето маска.

Во Тајланд и во другите наведени земји, тоа беше вообичаено и во почетната фаза на пандемијата, кога Светската здравствена организација (СЗО) инсистираше на тоа дека маските треба да ги носат само болничките службеници, оние кои знаат дека се заразени со Ковид-19 и оние кои се грижат за нив дома.

Секако, носењето маски беше распространето во Кина и другите земји од Источна Азија дури и пред појавување на коронавирусот, поради смртоносната епидемија на САРС во 2003 година и слични заразни болести во последните 20 години, како и поради распространетата загаденост на воздухот.

Скоро 95% од тајландските граѓани одговориле на анкетата дека сè уште носат маска во јавноста дури и сега, кога има само неколку нови случаи на ден во целата земја.

Новата студија која ги анализира податоците за смртноста на коронавирус откри дека земјите кои вовеле обврска да носат маски во раните фази на епидемијата или каде граѓаните доброволно ја усвоиле практиката, имале стапка на смртност и до 100 пати помала од оние во кои не било така.

„Ги разгледавме податоците од 198 земји низ целиот свет и смртноста од коронавирус. Откривме дека земјите каде што маските беа воведени рано – пред епидемијата да има шанса да се рашири во нивната земја – имаа многу помала смртност“, објасни главниот автор на студијата Кристофер Лефлер, лекар и професор на Универзитетот Вирџинија.

Најголемата студија досега спроведена за корисноста на маските, објавена во 2019 година во престижниот медицински журнал JАМА, ги спореди хируршките маски со маски со респираторите N95.

Беше спроведена во болници во шест американски градови на околу 2.400 медицински работници.

Студијата покажа дека хируршките маски овозможуваат иста заштита како и поскапите и понепријатни маски со респиратори.