Не се плашат од ДЕЛТА | Шведска ги укинува скоро сите мерки – „Вакцинираните сега можат да продолжат да живеат нормален живот, а невакцинираните…“

824

Шведска беше исклучок во однос на мерките во споредба со другите земји во текот на пандемијата, бидејќи тие не воведоа строго затворање, туку се потпираа главно на доброволни препораки.

Шведска ќе продолжи да ги укинува повеќето од епидемиолошките мерки за борба против коронавирусот кон крајот на септември. Ова олабавување на односите ќе се случи на јавни места како што се ресторани, театри или стадиони, објави вчера шведската влада, пишува Reuters.

Со голем број возрасни вакцинирани, Шведска веќе започна да ги олеснува мерките во текот на летото. Иако во последниве недели забележале зголемување на бројот на новозаразени, главно поради ширењето на заразната ДЕЛТА варијанта на вирусот, бројот на смртни случаи од корона им останал мал.

Го укинуваат ограничувањата за бројот на луѓе на концерти, во кафулиња и ресторани…

Шведска беше исклучок во однос на мерките во споредба со другите земји во текот на пандемијата, бидејќи тие не воведоа строго затворање, туку се потпираа главно на доброволни препораки поврзани со одржување дистанца и хигиена. Но, јавните собири како што се концерти, спортски настани па кафулиња и ресторани имаа ограничувања за бројот на гости, кои сега ќе бидат укинати на 29 септември, заедно со препорака да се организира работа од дома.

„Важната порака е дека преземаме понатамошни чекори за враќање во нормален живот“, рече шведската министерка за здравство и социјални работи Lena Hallengren, додавајќи дека тие отсекогаш биле на ставот дека ограничувањата треба да се укинат што е можно поскоро.

Министерката рече дека владата размислува да користи сертификати за вакцинација за одредени активности, иако се надева дека тоа нема да биде потребно во земја со долга историја на високо ниво на вакцино население.

„Вакцинираните можат да продолжат со нормален живот, а невакцинираните…“

„Вакцинираните ќе можат, во суштина, да продолжат со нормален живот по 29 септември. Невакцинираните и понатаму се изложени на ризик да се разболат сериозно“, рече Johan Carlson, директор на Шведската агенција за јавно здравје.

Околу 70 проценти од Швеѓаните на возраст над 16 години се целосно вакцинирани. Шведска има поголем број смртни случаи од ковид од нејзините скандинавски соседи, затоа што вовеле некои епидемиолошки мерки, но многу поблаги од другите европски земји што масовно се затварале.

Шведска во моментов го користи дигиталниот сертификат на ЕУ за патување, но, за разлика од многу европски земји, не постојат посебни правила за вакцинирани и невакцинирани. Ако Шведска почне целосно да ги укинува мерките, останува само да ги укине препораките за да избегнете поголема гужва, да бидете надвор отколку во затворени простории и добро да ги миете рацете. Единствената препорака би можела да остане, онаа да остане дома ако развиете симптоми на инфекција со коронавирус, а и таа би можела да се укине „штом епидемиолошката ситуација тоа го дозволи“, пишува Local.se.