Научниците се загрижени, ова е опасно | Отровните змии веројатно масовно ќе мигрираат

412

Климатските промени најверојатно ќе доведат до голема миграција на видови отровни змии во нови региони, според една нова студија.

Истражувачите предвидуваат дека Непал, Нигер, Намибија, Кина и Мјанмар ќе ги добијат најотровните видови змии од соседните земји под топла клима.

Земјите со ниски приходи во Јужна и Југоисточна Азија, како и делови од Африка, ќе бидат многу ранливи на зголемени каснувања од змии, според наодите објавени во списанието Lancet Planetary Health.

Студијата ја моделира географската дистрибуција на 209 видови отровни змии за кои е познато дека предизвикуваат медицински итни случаи кај луѓето за да се разбере каде различните видови змии би можеле да најдат поволни климатски услови до 2070 година.

Научниците | Мора да ги заштитиме луѓето и животната средина

Додека повеќето видови отровни змии ќе доживеат намалување на опсегот поради губење на тропските и суптропските екосистеми, живеалиштето за некои видови како што е западноафриканската габунска вајперка ќе се зголеми до 250%, покажува студијата. Исто така, се предвидува дека дистрибуцијата на европските вајпери ќе се удвои до 2070 година, пишува Guardian.

„Како што сé повеќе земјиште се претвора во земјоделство и одгледување на стока, тоа ги уништува и фрагментира природните живеалишта на кои се потпираат змиите“, велат авторите на студијата Pablo Ariel Martinez од Federal University of Sergipe во Brazil и Talita F. Amado од German Center for Integrative Biology во Germany.

  • „Сепак, некои обични видови змии, особено оние од медицинско значење, можат да се прилагодат на земјоделските предели, па дури и да живеат во одредени полиња со земјоделски култури или области со добиток што обезбедуваат извори на храна, како што се глодарите. Нашето истражување покажува дека кога отровните змии почнуваат да се појавуваат на нови места, тоа е повик да почнеме да размислуваме за тоа како можеме да се заштитиме себеси и нашата околина“, велат авторите на студијата.

Би можеле да каснат повеќе луѓе

Светската здравствена организација проценува дека годишно од 1,8 до 2,7 милиони луѓе се каснуваат од змии отровници, што предизвикува до 138.000 смртни случаи и најмалку 400.000 ампутации и трајни инвалиди. Во 2017 година, СЗО го категоризира каснувањето од змија како занемарена тропска болест од највисок приоритет.

„Сега конечно добиваме подобра идеја за тоа како змиите ќе ја променат нивната дистрибуција со климатските промени, но исто така постои голема загриженост дека повеќе луѓе ќе бидат каснати доколку има високи температури, силен дожд и поплави кои ќе ги поместат змиите и луѓето“, изјави Ana Pintor, научник од групата за запоставени тропски болести на СЗО.

  • „Итно треба подобро да разбереме како точно тоа ќе влијае на тоа каде ќе бидат каснати луѓе и колку луѓе ќе бидат каснати, за да можеме да се подготвиме.“

„Каснувањето од змија во суштина е конфликт меѓу луѓето, животните и околината. Моделирањето не зема предвид како самите луѓе ќе се прилагодат/променат на климатските промени. Но, глобалната студија се однесува на празнините во она што го знаеме“, вели Soumyadeep Bhaumik, предавач по медицина на University of New South Wales во Sydney, кој не бил вклучен во студијата.

  • „На крајот на краиштата, меѓународните граници не се за змиите, тие се за луѓето“, додаде тој.