Научниците се чекор поблиску до одговорот дали можеме да се размножуваме во вселената | За прв пат, ембриони од цицачи одгледани на ISS

125

Ембриони од глувци направиле вселенска одисеја до Меѓународната вселенска станица, зголемувајќи ги надежите за човечка репродукција надвор од Земјата, а првите резултати ветуваат безбеден развој на животот во вселената.

Во нов револуционерен експеримент, ембриони од глувци за прв пат се испратени до Меѓународната вселенска станица (ISS) со цел да се истражува човечката репродукција во вселената.

Терухико Вакајама, водач на студијата, објавена во списанието iScience, ја нагласи потребата од такво истражување.

Спроведуваме истражување за да бидеме сигурни дека можеме безбедно да имаме деца кога ќе дојде време, објасни Вакајама.

Почетната фаза е спроведена на Земјата, при што Вакајама и неговиот тим замрзнале ембриони на глувци во рана фаза. Овие ембриони се испратени до ISS со ракета SpaceX, каде што астронаутите ги одмрзнале и култивирале четири дена пред да бидат хемиски зачувани и вратени на Земјата.

Одлуката да се одгледуваат ембрионите четири дена се должи на нивната ограничена одржливост надвор од матката.

Студијата на ембрионите по нивното враќање не откри знаци на оштетување на ДНК од изложеност на радијација и нормален структурен развој. Откритието ги отфрла претходните грижи за ефектите на микрогравитацијата врз развојот на ембрионот. Иако ветува, сè уште не е познато како продолжената изложеност на микрогравитација може да влијае на подоцнежните фази на ембрионалниот развој.

Во претходните истражувања, стаорците на вселенските летови на НАСА извеле потомци со типична тежина, што укажува на нормален развој.

Вакајама сугерира дека репродукцијата на цицачите во вселената е можна, иако практичните предизвици за раѓање во микрогравитацијата остануваат нејасни.

Следната фаза на истражување има за цел да утврди дали ембриони на глувци испратени до ISS може да се имплантираат и да се развијат во здраво потомство.

Научниците, исто така, се надеваат дека ќе ја истражат употребата на сперматозоиди и јајце клетки од глувци за ин витро оплодување (IVF) во вселената, со што ќе го унапредат нашето разбирање за репродукцијата надвор од Земјата.