Може ли да се вработите денес ако немате мобилен телефон?

992

Откако мобилните телефони го зазедоа светот, скоро секоја личност сакаше да ги има. Во тоа време, т.н. „цигли“, со текот на времето станаа сè понапредни, помали и со подетални решенија.

Факт е дека многу работи со овие паметни уреди отидоа предалеку: прво, ние не се одделуваме од нив скоро 24 часа на ден, тие исто така влијаеја на социјалните промени (на пример, постојано земање телефон во рака), но тие трајно го сменија и деловниот свет. На многу начини на подобро, но има и недостатоци.

Една наша читателка рече дека работи во државна служба повеќе од 30 години и дека нема мобилен телефон, што со тек на време никој не го ни побара – дури и за деловни цели. Нејзината желба да се спротивстави на новите технологии ги надминува сите барања на работодавачите односно работниците да бидат „секогаш достапни“.

Видот на работата што ја извршува едноставно не го бара тоа. Сепак, тоа нè поттикна да се запрашаме како „поминуваат“ некои други вработени ако на интервју за работа речат дека немаат мобилен телефон? Бидејќи анализата на секоја индивидуална работа е тешка и неблагодарна задача, ќе ги земеме за пример оние професии каде што колегите и работодавците веројатно ќе ве гледаат чудно, збунети, осудувачки.

Овие се главно растечки професии или нови, како што се: развој, маркетинг, менаџмент, банкарство, медиуми, производство, телевизија, софтверско инженерство и сродни области, но исто така и работници вработени во курирски услуги, ресторани, приватни клиники и разни други фирми, претежно од приватниот сектор.

„Спас“ во ерата на короната

Ова треба да се нагласи, бидејќи најчесто приватниците се оние кои бараат работниците да бидат достапни надвор од работното време, проверка на е-пошта среде ноќ, организирање состаноци, кампањи и разни други активности, кои не можат да бидат ажурирани од канцеларијата.

Сега зборуваме само за деловниот аспект, и колку користиме мобилни телефони и социјални мрежи за приватни цели – е тема што бара дополнителен простор. Она што само може да ви помогне подобро да ја разберете ситуацијата, се податоците добиени за време на пандемијата: домашниот сообраќај во мобилната телефонија нагло скокна за 30 проценти во првите денови по воведувањето на вонредната состојба.

Трендот на разговор на телефон долго време продолжи и во текот на летото. Она што е фасцинантно е што денес вашиот работодавец скоро никогаш не бара од вас фиксен телефон (кој повеќето го откажаа), туку исклучиво мобилен телефон.

Логично е да се заклучи дека паметен уред, како што сега го гледаме најчесто во употреба, е неопходен за сите оние кои се на терен, кои се занимаваат со „модерни“ занимања или не се поврзани со работниот простор, дефинираните задачи и строгото работно време.

Покрај тоа, од вработените во многу компании денес се бара да имаат социјални мрежи, но да се однесуваат „соодветно и одговорно“ на нив, како и успешно да се движат низ светот на иновациите. Ако работевте од дома за време на пандемијата и не користевте зум за видео состаноци, тогаш сте еден од ретките „далечински“ работници кои немаа потреба да се прилагодуваат на таа платформа.

Дали претеруваме?

Постарите генерации, логично, потешко се справуваат во светот на технологијата, па затоа често се чувствуваат како да биле „прегазени од времето“. Тоа, сепак, не е само чувство, тоа е факт. Едноставно, оној што сака да преживее – мора да се прилагоди. Ова е поткрепено со фактот дека живееме во дигитален свет, каде паметниот телефон е најважната алатка за маркетинг.

Истражувањето на Гартнер очекува дека бројот на поврзани предмети и уреди ќе достигне 25 милијарди веќе оваа година. Големи разлики се забележуваат и во самите сектори: на пример, постои голема разлика во работата во печатените медиуми или на портал, каде протокот на информации е многу побрз и поинтензивен.

Вашиот паметен телефон ве носи на Интернет во еден момент – најголемата глобална информациска мрежа. Истражувањето на „Deloitte“ покажа дека 40% од корисниците ги проверуваат своите паметни телефони во рок од 5 минути по будењето, а 30% од нив го прават тоа непосредно пред спиење.

Просечен корисник го проверува својот телефон 47 пати на ден, а оние на возраст од 18 до 24 години го прават тоа дури 82 пати на ден. Дали сте меѓу нив?