Моќниот тајфун што ја погоди Јапонија е снимен од вселената | „Се молам за безбедноста на оние што му се на патот“

120

Nanmadol предизвика значителна штета на Земјата, затворајќи стотици продавници и го запре сообраќајот, а околу 9 милиони луѓе ќе мора да се евакуираат поради тоа.

Еден од најсилните тајфуни некогаш регистрирани вчера го погоди јужниот јапонски остров Кјушу. Nanmadol е 14-ти пацифички тајкун оваа сезона, а пристигна со обилни врнежи и удари на ветер од 230 км/ч.

Nanmadol предизвика значителна штета на Земјата, затворајќи стотици продавници и го запре сообраќајот, а околу 9 милиони луѓе ќе мора да се евакуираат поради тоа. Издадени се предупредувања поради можно излевање на реките, а за 24 часа по тајфунот се очекува да врне и до 400 милиметри дожд на метар квадратен.

Но, оваа катастрофална природна катастрофа е сосема поинаква кога се гледа од вселената. Астронаутот Robert Hines ја фотографираше бурата од вселенската станица и ги сподели фотографиите на социјалните мрежи.

“Фасцинантно е како нешто толку убаво од вселената може да биде толку деструктивно на Земјата… Се молам за безбедноста на оние кои се на патот на тајфунот Nanmadol”, напиша тој покрај фотографиите.