Медиуми | Кроната е најлошиот разузнавачки неуспех на Америка или намерно преземен чекор?!

676

Причината за неуспехот на американската Централна разузнавачка агенција се грешките во администрацијата на претседателот Donald Trump, пишува магазинот „Foreign Policy“.

Администрацијата на Donald Trump наметна катастрофална стратегија за итни случаи на американскиот народ, пишува списанието „Анадолија“.

Односот кон пандемијата на коронавирусот е најлошиот неуспех во историјата на американската Централна разузнавачка агенција (CIA), поради грешки направени од администрацијата на претседателот Donald Trump, според Foreign Policy.

Списанието посочува, во написот на колумнистот Micah Zenco, дека очигледниот неуспех на CIA, врзан за новиот вид на коронавирус, е полош од оној при нападите на Pearl Harbor 1941 и 11 септември 2001.

Zenco изјави дека администрацијата на Trump направила двоен неуспех кога сериозно не ги сфатила конкретните разузнавачки предупредувања за можноста за ширење на вирусот.

Исто така, не успеала да иницира иницијативи за реагирање на ширењето на пандемијата низ Америка, во однос на големината на очекуваната закана.

Индиферентност и запоставување

Авторот наведува дека службените лица во администрацијата на Donald Trump издале голем број одредби со кои се намалува заканата од вирусот COVID-19 и носеле одлуки, одбивајќи да дејствуваат со потребната брзина за да го спречат ширењето на вирусот, што негативно влијаело на безбедноста на американските граѓани.

Во написот се посочува дека администрацијата на Trump му наметнала на американскиот народ катастрофална стратегија за итни случаи за борба против непосредната опасност што ја предизвикува COVID-19.

Сепак, тоа е различно од претходните стратешки изненадувања во историјата на Соединетите држави.

За разлика од планот за вонредни ситуации за Иранската револуција, нападот врз Pearl Harbor и нападите од 11 септември 2001 година, планот за изненадување на Trump е резултат на невидена рамнодушност и намерно занемарување.

Trump: Сè ќе биде во ред …

Во него се наведува дека „Washington Post“ минатата недела објави извештај за постојаните предупредувања дадени од разузнавачките агенции на Белата куќа во јануари и февруари во врска со опасноста од коронавирусот.

Zenco заклучува дека тие предупредувања имале слабо влијание врз високите официјални претставници на Белата куќа, кои несомнено биле под влијание на постојаното исмејување на претседателот Trump на сметака на вирусот, а кое почнало на 22 јануари, кога изјавил дека неговата администрација ја контролира ситуацијата.

“Ние ја држиме ситуацијата целосно под контрола. Се работи за една личност која дошла од Кина, а ние тоа го имаме под контрола. Сè ќе биде добро”, рекол тогаш Trump.

Извор: Агенции