Луѓето кои живеат во градовите полека ја губат способноста за варење на растителна храна

247

Новото истражување означува значајна пресвртница во откривањето на мистериите на човечкиот цревен микробиом.

Нови интригантни сознанија за микробиомот на човечкото црево се појавија од една неодамнешна меѓународна научна студија. Научниците, истражувајќи ги длабочините на нашиот дигестивен систем, откриле досега невидени микроби способни да ја разградат целулозата, отпорна супстанција која се наоѓа во ѕидовите на растителните клетки.

Спротивно на претходните претпоставки, овие микроби, вклучувајќи различни видови на Ruminococcus, играат витална улога во варењето на влакнести растителни материи. Нивното изобилство е видливо во примероците од фекалии од античките и руралните популации, но неверојатно ретко во модерните, индустријализирани општества.

Микробиологот Sarah Moraïs и нејзиниот тим од Israel’s Ben-Gurion University of the Negev го воделе споменатото истражување, кое е објавено во списанието Science. Нивните наоди укажуваат на намалување на овие клучни цревни микроби, веројатно под влијание на западниот начин на живот.

Модерната западна исхрана – главниот виновник

Намалувањето на бројот на овие микроби може да се поврзе со намалениот внес на растителни влакна во современата исхрана. Затоа, научниците шпекулираат за можните последици за метаболичкото здравје кај урбанизираните популации.

За да се реши ова, се зборува за повторно воведување или збогатување на овие микроби во цревата со користење на додатоци во исхраната или специјализирани пробиотици. Иако ветувачки, овој пристап е релативно неистражен и остава многу неодговорени прашања во врска со неговата ефикасност и механизми.

Како и да е, студиите покажуваат дека зголемувањето на внесот на влакна, слично на додавањето целулоза, може да обезбеди бројни здравствени придобивки, влијаејќи на цревните микроби, имунолошките одговори и генската експресија.

Импликациите по здравјето на луѓето остануваат нејасни

Ова неодамнешно откритие фрла светлина врз историската еволуција на човечкиот цревен микробиом. Тоа сугерира дека нашата поврзаност со животните, веројатно за време на припитомувањето, го олеснила преносот на овие микроби кај нас.

Со текот на времето, овие микроби се прилагодиле на околината на нашите црева со преземање на гени од соседните микроби. Меѓутоа, во услови на модерниот начин на живот, нивната колонизација на човечките црева може да биде загрозена.

Импликациите од падот на овие микроби врз здравјето на луѓето остануваат неизвесни. Сепак, студијата претставува клучен чекор во разбирањето на сложената врска помеѓу цревните микроби и здравјето на луѓето.

Извор: Science Alert