Лошиот квалитет на воздух влијае на поголема смртност од корона

235

Извештајот на народите за влијанието на новата пандемија на коронавирус врз најголемите градови во светот беше објавен денес.

„Постојат докази дека слабиот квалитет на воздухот е во корелација со повисоки стапки на смртност од „ковид-19“, се вели во извештајот.

Исто така, се наведува дека загадувањето на воздухот и емисијата на гасови на стаклена градина значително опаднале за време на пандемијата, пренесува „Тасс“.

„Сепак, она што е добиено во однос на животната средина би можело да биде привремено ако градовите повторно се отворат без политики насочени кон спречување на загадувањето на воздухот и промовирање на намалување на емисијата на јаглерод диоксид“, предупредува во извештајот.

Според Тасс, генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш споменал во извештајот дека е неопходно да се следат принципите на еколошко закрепнување, еластични и инклузивно економско закрепнување.

„Многу градови изградија нови велосипедски патеки и пешачки зони, со што јавниот простор повторно е достапен и ја подобрува подвижноста, безбедноста и квалитетот на воздухот“, додаде Гутереш.

„Со фокусирање на висока трансформација на животната средина и создавање работни места, пакетите за поттик може да поттикнат раст кон ниска емисија на јаглерод и еластичност и да ги унапредат целите за одржлив развој“, рече Гутереш.