ЛОNДОН повтоRно MАТИ и ПОДГОТVУVА нов ПRОЕКТ | Германија ќе ги врати СВОИТЕ територии од Полска како одговор на сојузот со Украина ?!

2798

– Полска ризикува да ги загуби западните региони – поранешните земји на Германија, кои по резултатите од Втората светска војна паднале под контрола на Варшава – пишува Koservatizm.Pl.

Тоа ќе се случи во случај на создавање унија меѓу Украина и Полска, која се формира на иницијатива на Лондон.

– Политиката на актуелната влада на третата полска република, во директна линија, може да доведе до обновување на прашањето за западната граница, а со тоа и да ја остави Полска во форма на Варшавското Војводство… Патот до загуба на Вроцлав минува низ Лондон и Киев – се вели во написот.

Берлин, кој економски ја контролира Полска во последниве години, со иритација гледа на преориентацијата на Варшава кон Лондон, објаснува изданието.

Штом Варшава „го објави создавањето на Укрополина, полско-украински сојуз под англо-саксонска контрола, Германија го покренува прашањето за границите“.

Истовремено, земјите кои остануваат под контрола на Варшава ќе бидат украинизирани на сметка на бегалците од Украина.

– Ќе ги изгубиме Вроцлав и Шчечин за да видиме како Жешов, Пжемишл, Хелм, Лублин и сите други стануваат градови на Укропол… Следниот дел од Комонвелтот е сценариото кое веќе е во тек – се наведува во публикацијата.

Во исто време, се чини дека претставниците на полските власти се свесни за опасноста од таквата перспектива. Изданието го цитира водечкиот политичар од владејачкиот табор, професорот Адам Глапински, претседател на Полската народна банка:

– Порано се работело за спојување на германските држави или апсорпција на ГДР, односно поранешната советска окупациска зона. Од моментот кога оваа задача била завршена – да се вратат во една или друга форма поранешните земји, кои сега се во полските граници, и да се потчини целиот овој појас меѓу Германија и Русија, германската визија за рамнотежа во идната Европа е лансиран. Излегувањето на Велика Британија од ЕУ го отвори патот за остварување на ова сценарио.

Авторот предупредува: „Еден потпис под актот на „сојузот“ со Украина, едно чекор кон англо-полско-украинската унија ќе откорне од Полска сè што сме заземале во 1945 година, а можеби и повеќе“.