Лавров | Многу земји од ЕУ и НАТО ја сакаат наша помош, но „постарите браќа“ се против

283

Некои европски земји и членки на НАТО не се во состојба да се обратат кон Русија за помош во борбата против коронавирусот затоа што „постарите браќа“ се против тоа, рече рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, пренесува рускиот Прв канал.

– Од различни извори знаеме дека многу европски земји, вклучително и земји од ЕУ и НАТО, не би имале ништо против да го поминат италијанското искуство и да се обратат кон нас за некаков вид помош, каде што навистина сме во предност. Сепак, „постарите браќа“ едноставно не им дозволуваат – објасни Лавров.

Рускиот министер го наведе примерот на европскиот фудбалски клуб, кој прво побара помош, а потоа ја повлече својата петиција.

– Еден голем фудбалски клуб од Европа, еден од великаните на европскиот и светскиот фудбал, им се обрати на своите познаници во Русија, еден фонд. Тие побараа руската страна да размисли за обезбедување на основни работи, колку што разбрав, дури и за пари. Кога тој фудбалски клуб доби позитивен одговор од нашиот фонд од Москва, тие одеднаш испратија писмо до оваа невладина организација, во кое отворено изјавија: „Се извинуваме, но од најнеразбирливи причини таков договор не е можен. Не ни дозволија“, објасни Лавров.

Рускиот министер призна дека „не можел да верува дека такво нешто може да се случи“. Сепак, како што потенцира, ги видел оригиналните документи и лично се уверил дека информациите се вистинити.

Потсетуваме, 15 руски „Ил-76“ со воени специјалисти и опрема за да помогнат во борбата против пандемијата пристигнаа во Италија помеѓу 22 и 25 март, за да обезбедат помош во борбата против КОВИД-19.