Кубанците маестрално поздравени во Рим, а зборовите на еден медицинар лекција за сите | Видео

822

Куба испрати тим од 37 лекари и 15 медицински сестри во Италија за да помогнат во борбата против коронавирусот.

Кога пристигнале на аеродромот „Леонардо да Винчи“ во Фјумичино, во Рим, беа пречекани од голем број луѓе кои им аплаудирале изразувајќи благодарност.

Лекарите ќе патуваат во Ломбардија, италијанската провинција која е најтешко погодена од епидемијата.

Кубанските лекари се познати по својата експертиза, а имале значајна улога и во борбата против колера на Хаити и ебола во Африка.

Иако волонтираат, горди се што им помагаат на Италијанците.

„Секако дека сме исплашени, но и кога отидовме во Африка да се бориме против еболата, бевме исплашени, па сите се вративме дома по успешната мисија“, рече д-р Leonardo Fernandez.

„Ќе помогнеме не само на италијанскиот народ, туку на целиот свет, ова е светска битка и треба да се бориме заедно“, рече Karlos Armando Garsija Hernandez.

На прашањето зошто одат во толку опасни мисии, знаејќи дека изгубиле многу колеги во минатото, Hernandez рече: „Бидејќи ние сме Кубанци, ова е Куба, ние секогаш ќе се бориме“, рече тој.