Ковид-19 може да предизвика парализа кај некои деца

577

Меѓународен експертски тим, по анализата на 38 случаи на деца кои биле инфицирани со тешка форма на ковид-19, утврди дека коронавирусот може да предизвика парализа кај најмладата популација.

Мал број на претходно здрави деца заразени со ковид-19 може да имаат сериозни невролошки компликации, според истражувањето на научниците од Универзитетот во Манчестер. Во истражувањето објавено во „Лансет здравје и дете и адолесцент“, кај 38 деца од 8 земји е откриено дека страдаат од абнормалности во мозокот и/или ’рбетниот мозок.

Кај децата кои биле на магнетна резонанца се појавиле симптоми како треска, намалена свест, проблеми при движење на рацете и нозете и когнитивна дисфункција.

Повеќето деца (32) или се опоравиле (26), или биле на пат да закрепнат (6).

Кај осум од нив не се јавиле респираторните симптоми кои обично се забележуваат кај пациенти заразени со коронавирусот, додека четири починале од ко-инфекции како што се ТБ и МРСА, со оглед на тоа што ковид-19 ги ​​направило поподложни на нив.

2 од децата имале парализа откако вирусот го погодил нивниот ‘рбетниот мозок.

Истражувањето финансирано од Американското друштво за детска неврорадиологија е воедно и најголемото истражување на деца на централниот нервен систем, директно или индиректно, под влијание на ковид-19.

Иако студијата не е во можност да ја идентификува инциденцата на невролошки проблеми кај децата со вирус, тимот очекува бројот да биде мал.

Професорот Ставрос Стиварос, детски неврорадиолог и директор за слики на универзитетот во Манчестер беше заеднички виш автор на студијата.

Тој истакна: „Од бројот на деца што ги видовме со ковид-19, јасно е дека невролошките компликации се ретки. Но, важно е да се признае дека ковид-19 може да биде причина за дијагноза, дури и ако децата не ги покажуваат класичните респираторни симптоми на вирусот.

„Значи, се надеваме дека нашата студија ќе ги предупреди болничките лекари и вработените што се грижат за децата за фактот дека ковид-19 треба да се смета како еден од факторите што може да предизвикаат дисфункција на мозокот и ‘рбетниот мозок.

„Одамна знаевме дека различни вируси можат да влијаат на мозокот и ‘рбетот, но до оваа студија, не можевме со сигурност да кажеме дека ковид-19, иако во ретки случаи, исто така може да го има овој ефект.”

Од 38 деца скенирани со ковид-19, првата група од 12 деца развила проблеми со дишењето предизвикани од вирусот, а четири од нив починале како резултат на ко-инфекции.

Во втората група, кај 8 деца се појавиле невролошки проблеми, но не покажале ниту еден од класичните симптоми на ковид-19, како што се отежнато дишење или губење на вкус или мирис. За жал, едно од овие деца останува како пациент на вентилатор.

Во трета група, 11 деца развиле одложен инфламаторен одговор на ковид, познат како мулти-системски воспалителен синдром.

И во последната четврта група, 7 деца имале невролошки симптоми и абнормална слика на мозок и ‘рбет, но не можеле да се категоризираат во другите три групи.

Професорот Стиварос додаде: „Важно е да се нагласи дека повеќето деца со невролошка болест поврзани со ковид ќе се подобрат, но сепак, ретко, може да се појави кај претходно здрави деца“.

„Мал број од овие претходно здрави деца ќе починат или директно од ковид-19 или од зголемената чувствителност на други инфекции, а некои може да добијат невролошки компликации од одложениот одговор на нивната инфекција со ковид-19.

„Исто така, се сомневаме дека можеби не биле идентификувани деца кои биле невролошки оштетени преку ковид-19 порано во пандемијата.

„Тоа може да се објасни со отсуство на достапно PCR тестирање или затоа што нетипичните или одложените симптоми што ги покажаа децата не беа веднаш идентификувани како поврзани со ковид-19.

Од 111 испитаник на меѓународниот повик на Американското здружение за детска неврорадиологија за случаи поврзани со ковид-19, 80 случаи беа поднесени на разгледување, 42 или беа исклучени или повлечени, оставајќи 38 деца пријавени во студијата.

Од 38. деца со невролошки заболувања поврзани со САРС-КоВ-2 инфекција, 13 потекнувале од Франција, 8 од Велика Британија, 5 од САД, 4 од Бразил, 4 од Аргентина, 2 од Индија, 1 од Перу и 1 од Саудиска Арабија.

Трудот „Невровизуелни манифестации кај деца со САРС-CoV-2 инфекција: мултинационална, повеќецентрична студија за соработка“ е објавен во Lancet Child and Adoleshent Health.