Кога им истекува рокот на најчесто користените шминки

301

Која и жена да ја прашате колку време ужива различни шминки ќе ви одговори дека ги цеди докрај!

На никого срцето не му дава да ја фрли омилената маскара, на пример, пред да биде истрошена.

Но, старите шминки се штетни за здравјето на кожата, а и не само за тоа. Тие не треба да се употребуваат повеќе од посоченото на пакувањето. Секогаш сепак на пакувањето има опис на рокот на траење. Затоа е добро да знаеме кој козметички производ колку време трае.

Колку долго можеме да користиме различни козметички производи и шминки?

Маскара за очи

Спиралата за очи се троши бавно, а е краткотраен производ од козметичкиот спектар. Таа се користи секој ден. Со вметнувањето и празнењето на четката, супстанцата на спиралата се полни со бактерии и станува штетна за очите и кожата.

Не ја користете спиралата повеќе од 3 месеци.

Фон де тен

Фон де тенот се нанесува најчесто со прстите, а тоа значи зголемен ризик од габи, бактерии и микроби. При нанесување со четка или туфер ризикот не е помал.

Сепак фон де тенот е издржлив производ и може да се користи во рамките на 1 година. Се разбира, ако забележите промена во конзистенцијата фрлете го.

Пудра

Многу лесно можете да познаете кога пудрата е расипана. Таа станува премногу сува, трошлива и ја менува бојата. Ова се случува обично по околу 6 месеци, но може да издржи и подолго.

Кармин

Колку и омилен да ви е карминот, ќе треба да се разделите со него, ако му е минато времето. Обично ова се случува по 6 месеци. Ако карминот е затворен и не се користи, тој може да издржи до 3 години. Но, ако се користи, соодветноста го скратува драстично рокот.

Фрлете го веднаш, ако забележите дека е променет мирисот или вкусот.

Сјај за усни

Сјајот за усни може да издржи до 12 месеци. Важно е сепак дали ја одржувате доволно добро хигиената.