КИЕВ Е МАЈКА НА РУСКИТЕ ГРАДОВИ ! Путин го испрати ПОСЛЕДНОТО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ до Украинците – Можат да го земат само она што го донесоа

1291

Во 2021 година, рускиот претседател Владимир Путин напиша многу обемен и долг текст за односите меѓу Русија и Украина, со наслов „За историскиот сојуз на Русите и Украинците“.

Во авторски текст од 2021 година, рускиот претседател Владимир Путин ги анализирал вековните односи меѓу рускиот и украинскиот народ, тврдејќи дека Украина не може да ги присвои териториите што ги стекнала со распадот на Советскиот Сојуз. Тој смета дека Украинците стануваат робови на САД и на Европската унија.

Во 2021 година, рускиот претседател Владимир Путин напишал многу обемен и долг текст за односите меѓу Русија и Украина, со наслов „За историскиот сојуз на Русите и Украинците“. Во овој текст тој се осврна на историјата на двата народа, а потоа ги наброја проблемите со кои се соочуваат во современиот свет.

Од сегашна перспектива, овој текст очигледно бил последното предупредување за Украинците пред да ја започнат голема воена офанзива врз оваа земја означена како „специјална воена операција“.

Во тој текст Путин изнесе неколку многу интересни ставови, кои денеска би можеле да се гледаат во сосема поинакво светло. Некои од нив би можеле да послужат и како објаснување за тоа како дошло до овој крвав конфликт.

Путин го започна текстот со приказната за братството на рускиот и украинскиот народ.

„Русите, Украинците и Белорусите се потомци на Античка Русија, која била најголемата држава во Европа. Словенските и другите племиња низ огромната територија – од Ладога, Новогород и Псков до Киев и Чернигов – биле поврзани со еден јазик (кој сега го нарекуваме стар руски), економските врски, владеењето на принцовите од династијата Рјурик. Духовниот избор на свети Владимир, кој бил и новгородски и велик кнез киевски, сè уште во голема мера го одредува нашето сродство“, објаснил Путин, додавајќи дека Киев е „мајката на руските градови“.

„Киевскиот престол имал доминантна позиција во Античка Русија. Ова е обичај од крајот на 9 век. Приказната од дамнешните години им ги донела на потомците зборовите на пророкот Олег за Киев: „Нека биде мајка на сите руски градови“.

Треба да го вратите она што не е ваше

Кога ја пребарувал вековната историја на двата народи, Путин се осврнал на независноста на Украина и спорните територии.

„Сакате да формирате своја држава: само повелете! Но, кои се условите? Ќе ве потсетам на оценката на една од најистакнатите политички фигури во новата Русија, првиот градоначалник на Санкт Петербург Анатолиј Собчак. Како правен експерт кој верувал дека секоја одлука мора да биде легитимна, тој го споделил следното мислење: републиките кои биле основачи на унијата, откако го откажале Договорот за Унијата од 1922 година (30 декември 1922 година, претставници на советските влади Русија , Украина, Белорусија и Закавкаските Републики излегле на сцената во Московскиот Бољшој театар за да го објават формирањето на нова земја која ќе стане глобална суперсила за помалку од две генерации – Сојузот на Советските социјалистички републики), тие мора да се вратат во границите што ги имале пред да влезат во Советскиот Сојуз. Сите други територијални аспирации се предмет на разговор и преговори, имајќи предвид дека територијата, во тој случај, е одземена“, изјави рускиот претседател, додавајќи:

„Со други зборови, кога ќе заминете, земете го само она што сте го донеле со себе. Оваа логика е тешко да се побие. Само ќе кажам дека болшевиците тргнале да ги преобликуваат границите пред Советскиот Сојуз, манипулирајќи со територии по нивен вкус, игнорирајќи ги ставовите на луѓето“.

Без Русија се тешка сиромаштија

Путин објаснува дека Русија ја поддржала украинската независност и помогнала во нејзиниот развој.

„Руската Федерација ја препознала новата геополитичка реалност. И не само што ја препознала, туку навистина направила многу за да ја воспостави Украина како независна држава. За време на тешките 1990-ти и во новиот милениум, дадовме значителна поддршка за Украина. Без оглед на политичката аритметика. Киев сакаше да спроведе, во периодот 1991-2013 година, заштедите во буџетот на Украина изнесувал повеќе од 82 милијарди долари, додека денес изнесуваат само 1,5 милијарди долари руски плаќања за транзит на гасот во Европа. Економските врски меѓу нашите земји да се задржале, Украина би имала корист од десетици милијарди долари. Украина и Русија се развивале со децении и векови како единствен економски систем. Длабоката соработка што ја имавме пред 30 години е пример што Европската унија може да го имитира. Ние сме природни економски партнери“, објаснува Путин, а потоа потврдува дека САД и ЕУ ја оттурнале Украина од Русија.

„Ве потсетувам дека многу одамна, многу пред 2014 година, САД и земјите од ЕУ систематски и доследно ја туркаа Украина да ја намали и ограничи економската соработка со Русија. Ние, како најголем трговски и економски партнер на Украина, предложивме за проблемите што се појавуваат да се разговара во формат Украина-Русија-ЕУ. Но, секојпат ни се кажува дека Русија нема никаква врска со тоа и дека прашањето се однесува само на ЕУ и Украина. Де факто западните земји ги отфрлија постојаните повици на Русија за дијалог“.

Робови на новите господари

Тој тврди дека тоа е направено со јасна намера.

„Чекор по чекор, Украина е вовлечена во опасна геополитичка игра која има за цел да ја направи Украина бариера меѓу Европа и Русија, отскочна даска против Русија. Има потреба од концепт на „антирусија“ што никогаш нема да го прифатиме. Сопствениците на овој проект ја земаа како основа старата основа на полско-австриските идеолози за создавање на „антимосковска Русија“. И никој не треба да се залажува дека тоа се прави во интерес на народот на Украина. На полско-литванската заедница никогаш не и била потребна украинската култура, а уште помалку козачката автономија. Во Австро-Унгарија, историските руски земји биле безмилосно експлоатирани и станале најсиромашни. На нацистите не им требала Украина, туку простор за живеење и робови на ариевските господари“, рече Путин, кој објасни дека тоа довело до создавање на плодна почва за вооружени конфликти.

„Се соочуваме со клима на страв во украинското општество, агресивна реторика, неонацистичка корист и милитаризација на земјата. Покрај тоа, сведоци сме не само на целосна зависност, туку и на директна надворешна контрола, вклучително и надзор над украинските власти, безбедносните служби и вооружени сили од страна на странски воени советници.„Развојот“ на територијата на Украина и распоредувањето на инфраструктурата на НАТО. Не случајно споменатиот закон за „домородните народи“ е усвоен под покровителство на големите вежби на НАТО во Украина“.

Внуците ќе ги враќаат кредитите

Путин во текстот навел дека Украина била принудена на должничко ропство под изговор декаѝ се „дава помош“.

„Сето тоа е маска за преземање на остатокот од украинската економија и искористување на нејзините природни ресурси. Продажбата на земјоделското земјиште не е далеку, а очигледно е кој ќе го купи. На Украина од време на време навистина ѝ се даваат финансиски средства и заеми, но под нивни услови и во остварување на нивните интереси, со преференции и поволности за западните компании. Патем, кој ќе ги врати овие долгови? Очигледно, се претпоставува дека тоа ќе мора да го направи не само денешната генерација Украинци, туку и нивните деца, внуци, а веројатно и правнуци. Западните автори на антирускиот проект го поставија украинскиот политички систем на таков начин што ќе ги сменат претседателите, замениците и министрите, но ставот на одвојување и непријателство кон Русија ќе остане. Постигнувањето мир е главниот изборен слоган на актуелниот претседател. Со ова дојде на власт. Се испостави дека ветувањата биле лага. Ништо не е сменето. И на некој начин, ситуацијата во Украина и околу Донбас дури и се дегенерирала“.

На крајот, Путин упатува прилично отворена закана, навестувајќи што точно се случува сега.

„Денес, „вистинскиот“ патриот на Украина е само оној кој ја мрази Русија. Освен тоа, на целата украинска државност, како што ја разбираме, се предлага да продолжи да се гради исклучиво на оваа идеја. Омраза и гнев, како што тоа светската историја неколку пати го има докажано, многу се несигурна основа за суверенитет, полна со многу сериозни ризици и страшни последици“, заклучува рускиот претседател во својот текст.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.