Ќе мора да употребуваме нови маски | Европските земји веќе го започнаа трендот | Фото

329

Во Австрија сите жители на возраст над 14 години мора да носат маски FFP2 со високо ниво на заштита.

„Обичните“ маски што ги носиме за да се заштитиме од вирусот корона не се најефикасни. Австријците и Германците во некои делови на таа земја масовно ги менуваат маските бидејќи тие одлучија дека употребата на „епидемиолошки“ маски е задолжителна наместо хируршки маски. Разликата помеѓу овие два вида маски е толку голема што се поставува прашањето – зошто воопшто носиме „обични“?

Хируршките (медицински) маски не се сметаат за заштита од дишење. Тие спречуваат поголеми капки телесна течност на носителот на маската да допрат до лицето спроти него. Од друга страна, „епидемиолошките“ (респираторни) маски филтрираат најмалку 95 проценти од честичките во воздухот, вклучувајќи ги и малите и големите. Значи, главната разлика е во заштитната моќ на филтерот, што е несомнено поголема кај „епидемиолошките“ маски. Затоа тие се различни на допир, а исто така и на окото.

„Епидемиолошките“ маски се препознаваат, пред сè, според стандардот на кој се предмет – N95 (американски) или KN95 (кинески). Разликата е мала и незначителна за просечниот корисник. Професорот на Медицинскиот факултет, д-р Горан Белојевиќ, за Спутник вели дека хируршките маски не треба да се користат за заштита од вируси, но дека за таа цел треба да се користат оние со стандард H95 или KN95.

„Оние маски на електронска микроскопија имаат толку многу пори што вирусите практично или воопшто не можат да поминат или да поминат низ многу помала мера. Ефикасни се само овие маски. „Она што се носи се најчестите„ салфетки “, кои се целосно„ шупливи ““, експлицитно рече Белојевиќ.

Тој тврди дека многу луѓе починале токму затоа што користеле хируршки, а не маски N95.

„N95 ги запира вирусите практично во највисок процент. Важно е, колкав е пропусниот опсег на тој филтер. Да се ​​воведеше стандардот N95 со визири, никој немаше да умре“, тврди Белојевиќ.

Маска FFP2

Проблем со сертификатот

При купувањето, нагласува соговорникот, не е важно дали маската носи стандардна ознака, но важно е да се побара потврда за стандардот, односно потврда издадена од институции акредитирани за стандардизација на маските.

Сепак, во аптеката што ја посетивме, тие ни рекоа дека маските KN95 во Србија не се регистрирани како медицинско помагало и дека со нив не е добиено потврда. Ако биле регистрирани како такви, велат во аптека, би добиле потврда од Агенцијата за лекови, но исто така ќе чинеа и повеќе.

Во Австрија, од денес, сите жители на возраст над 14 години мора да носат маски FFP2 со високо ниво на заштита, кои спаѓаат во категоријата епидемиолошки, во продавници, јавен превоз, сите јавни институции, лекари.

Овие маски мора да се носат и на пазарите, без разлика дали се на отворено или во затворен простор, но исто така и ако во возилото има две или повеќе лица кои не се од исто домаќинство. Само бремените жени се ослободени од новата мерка, а за непочитување е предвидена глоба од 25 евра.

Слична е состојбата и во некои делови на Германија. Од денес, задолжително е да носите респираторни маски во продавници, цркви, на лекар.