Како недостатокот на *екс влијае на женското здравје

1108

Додека многумина не можат да го замислат животот без секс, од време на време се случува да поминуваме низ “суви” периоди.

Кои негативни ефекти имаат долгорочното повлекување од сексот врз здравјето?

Губење на либидото

Според некои сексуални терапевти, недостатокот на секс го намалува либидото. Колку поретко имаме секс, толку помалку почнуваме да го чувствуваме овој недостаток. Ова можеби се должи на фактот дека кога немаме секс, имаме помалку енергија. Сепак, ова не важи за сите. Некои луѓе дејствуваат обратно – ја зголемува нивната сексуална желба.

Влијае на расположението

Поради недостатокот на физички контакт, некои луѓе може да се чувствуваат тмурно и депресивно. Кога имаме секс, имаме контакт помеѓу нашиот партнер и кожата на нашиот партнер, и овој тип на контакт е првиот основен начин на кој ние како луѓе се чувствуваме удобно (како бебиња со нашите мајки), велат експертите. Овој допир помеѓу партнерите помага да се регулира расположението – обично со ослободување на хормонот окситоцин.

Вагиналните ѕидови стануваат послаби

Ова е првенствено е проблем за жените кои минуваат низ менопауза. Ако сексуалните контакти се намалени радикално во оваа возраст, ѕидовите на вагината се потенки и ова може да доведе до болен однос по паузата. Североамериканското друштво за менопауза препорачува вршење на редовен секс, особено за време на менопаузата.

Недостаток на природна вагинална влага

Ова се должи на недостатокот на хормонот естроген. Кај жените на 20 или 30 години поради доволно количество естроген, вагината ја задржува еластичноста и влажноста, дури и кога немаат секс. Кај жени на возраст од 60 години поради ниски естрогенски нивоа, ова не е можно.