Иван Ѓикиќ (хрватски научник) – “Короната не е смртоносна, но е исклучително опасна!”

467
Иван Ѓикиќ е директор на Институтот за биохемија II (IBC2) на Медицинскиот факултет на Универзитетот Гете во Франкфурт.

Хрватскиот научник Иван Ѓикиќ рече дека вирусот корона не е смртоносен, но дека е крајно опасен.

„Ковид-19 убива мал процент луѓе, но тоа е крајно опасно. Човечката психа, психата на децата, иднината на децата, сите се погодени од овој„ незначително мал вирус “во очите на некои, но во научните податоци, тоа е многу опасен вирус, го убива ризичното население, го уништува целиот свет“, рече Ѓикиќ.

Тој исто така зборуваше за последиците од непочитувањето на епидемиолошките мерки против короната.

„Не сме ни близу до врвот на бранот, мерките што ги донесуваме денес ќе ни помогнат да спречиме штета врз здравјето, но исто така да ги нарушиме образованието и економијата“, рече Ѓикиќ.

Тој додаде дека ако ширењето на инфекцијата не запре сега, ситуацијата ќе биде значително полоша за две до четири недели.

„Денес слушнавме дека имаме само 1.500 кревети за итни случаи, затоа мора да бидеме сериозни за да можеме да стигнеме до она што ни треба, а тоа е здравствениот систем“, предупреди Ѓикиќ.

Хрватскиот научник вели дека „Хрватска брза во карантин“.

“Иднината и психата на децата зависат од овој вирус. Целиот свет е во глобален блок, но може да се потисне со правилни мерки. Можеме да успееме да го блокираме неконтролираното ширење на вирусот”, нагласи тој.