Исландски вулкан врие | Распукана земја среде град | Евакуирани 4000 луѓе | Се очекува да потече магма | Фото/Видео

386

Благодарение на апликацијата од Northwestern University, јавноста всушност може да слушне како се движи тлото во пресрет на потенцијалната нова вулканска ерупција на Исланд. Звуците што ги снимиле не се воопшто пријатни.

Во услови на зголемена сеизмичка активност што сигнализира потенцијална ерупција во близина на исландскиот вулкан Fagradalsfjall, полуостровот Reykjanes се бори со бран земјотреси.

Апликацијата Earthtunes на северозападниот универзитет нуди уникатен начин за следење на овие сеизмички настани со конвертирање на фреквенциите на тремор во звук, овозможувајќи им на корисниците да го слушаат движењето на Земјата.

Неодамнешната сеизмичка активност на Исланд одекнува како вознемирувачка симфонија, слична на звуците на удирање на вратите, судир на лимени покриви и штракање на коцки мраз. Апликацијата Earthtunes користи снимки од станицата на Глобалната сеизмографска мрежа (BORG) во близина на Reykjavik, нудејќи увид во променливата сеизмичка динамика околу Fagradalsfjall.

24-часовната аудио снимка од 10-11 ноември забележува интензивна активност, обележана со упорни звуци на чукање кои потсетуваат на некој што тропа на врата.

Сеизмологот од гореспоменатиот американски универзитет, Suzan van der Lee, која исто така е ко-развивач на Earthtunes, ги опишува настаните околу вулканот во Исланд како значајни, возбудливи и застрашувачки. Таа ги пофали проактивните мерки на Исланд, вклучително и евакуацијата на жителите од Grindavik и геотермалната централа Svartsengi.

Van der Lee повлекува паралели помеѓу претстојната ерупција и ерупцијата на Heimaey во 1973 година, истакнувајќи ја невидената опасност за регионот. И покрај историската издржливост на Исланѓаните, таа ја забележува потенцијалната економска и лична штета на евакуираните жители.

За неколку денови или недели, тие можеби повеќе нема да ги имаат своите работни места, домови и поголемиот дел од нивниот имот, додека сè уште треба да ги прехранат своите семејства и да ги платат своите хипотеки, вели Vaan der Lee. Сепак, тој ја признава подготвеноста на Исланд за такви ситуации, делумно обликувани од ерупцијата на Vestmannaeyjar пред 50 години.

Ова ниво на опасност е без преседан за таа област на Исланд, но не и за Исланд како целина, вели kaže van der Lee, нагласувајќи ја подготвеноста на заедницата за предизвиците што ги поставува областа Fagradallsfjall-Svartsengi-Grindavik.

https://www.youtube.com/live/l-5QeLIn1FA?si=TJ9f-X4f7g4JXxES