Инфлацијата во Германија почна да се лади

568

Германската инфлација благо се намали во ноември на 11,3 отсто од 11,6 отсто во октомври, објави во вторникот заводот за статистика на земјата.

Мерено според националните стандарди, инфлацијата се намали на 10 отсто од 10,4 отсто во претходниот месец, покажуваат податоците.

Претходно во текот на денот, шпанската агенција за статистика, ИНЕ, објави хармонизирано олеснување на инфлацијата на 6,6 отсто од 7,3 отсто во октомври, исто така под просечните прогнози од 7,5 отсто. ИНЕ го припиша намалувањето на ценовните притисоци главно на намалувањето на цените на горивото и електричната енергија.

Вниманието сега ќе се сврти кон податоците за инфлацијата во еврозоната, кои треба да бидат објавени во среда, за да се види дали нивоата се намалуваат низ целиот регион.

Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, во понеделникот рече дека инфлацијата може уште повеќе да се искачи.

„Би сакала да го видам врвот на инфлацијата во октомври, но се плашам дека нема да одам толку далеку“, рече таа на Лагард пред Комитетот за економски и монетарни прашања на Европскиот парламент. „Мислам дека има премногу неизвесност – особено во една компонента, а тоа е пренесувањето на високите трошоци за енергија на големо на ниво на мало во малопродажба – за да се претпостави дека инфлацијата всушност го достигнала својот врв. Тоа би ме изненадило“.