Имунологот Борислав Каменов | Витаминот Д е најважен за заштита на организмот од корона | Видео

327

Витаминот Д е најважен за заштита на организмот од корона вируси, како и од други сезонски вируси.

Каменов посочи дека возрасните треба да земат до 10.000 единици од овој витамин за да се одбранат од болести, додека таа бројка кај помладите е 5.000.

“Ефективноста на витаминот Д е неспорна и мислам дека тоа е тајната зошто болеста се интензивира во последно време. Бидејќи додека времето беше убаво, додека имаше сонце, ние добивавме витамин Д преку сонцето. Многумина, исто така, најдоа замена, Оние кои имаат ниско ниво на овој витамин. Сега кога нема повеќе од овој витамин, ние сме фокусирани на замена и тоа го правиме во екстремно мали дози. Познавам многу пријатели кои пијат 400 единици, најмногу 1.000, и тие сметаат дека е доволно”.

Каменов објаснува дека има препораки кои велат дека младите треба да однесат до 5000 единици, а постарите 10.000 единици на ден. Тој посочува дека на пациентите им се потребни енормно големи дози, како и дека граѓаните сепак земаат премалку витамин Д.

Еве како да се грижите за лице заразено со вирусот корона дома: Обрнете внимание на ова!

”Ние не го познаваме вирусот доволно, но треба да го препознаеме нашиот организам. Ако немаме доволно витамин Д, тогаш сме екстремно изложени на ризик да добиеме ковид. Не велам дека мерките не се важни, но не се доволни за ова време”, нагласува Каменов.

Тој потсетува дека витаминот Д се препорачува и порано, и дека бројот на пациенти се намали после тоа, но предупредува дека состојбата се променила со промената на времето и дека е потребно да се зема. Тој предупредува дека се случило, особено во САД, некои пациенти да се предозираат со овој витамин затоа што некои од нив земале по 80 000 единици.

“Сè може да се следи убаво и можеме да бидеме сигурни дека нема да има предозирање. Сепак, нема потреба да се плашиме од предозирање. Имаше болни луѓе кои примаа до 100.000 единици, а после тоа станаа на нозе третиот ден”, забележува тој.

Каменов одговори на коментарите на некои лекари дека не постои професионален протокол за земање толку многу витамин Д со контра-прашање:

„Уште колку луѓе можат да страдаат додека не се смени протоколот. Можеше да поминат 20 години пред тоа. Цинкот не може сам да се бори против вирусот корона“.

Тој посочи дека покрај витаминот Д, многу е важна и состојбата на организмот, а особено состојбата на цревата, односно дигестивниот тракт.

„Оние луѓе кои имаат надуеност и се трујат со млеко или некоја друга храна, имаат голема количина токсини кои се натпреваруваат во потрошувачката на витамин Д. И тој витамин го убива вирусот во суштина. И не само што го убива, туку и спречува жесток клеточен одговор“, нагласува Каменов.

„Студиите покажаа дека оние кои имаат нормално ниво на витамин Д ретко заболуваат од ковид, а сите оние кои имаат малку витамин Д се разболуваат и многу често умираат“, заклучува Каменов.