Хрватското тло не се смирува | Каде се можни земјотреси во регионот?

268

За еден земјотрес со јачина од 6,4 степени треба да се очекуваат најмалку три земјотреси со јачина од 5,5 степени според Рихтеровата скала, што беше забележано и во следните земјотреси кај Петриња. Се разбира, дури и овие помали земјотреси можат да бидат опасни и штетни и да остават штета на зградите што се градат само направени од цигли, истакнува сеизмологот Славица Радовановиќ за РТС.

„Непријатен и тежок е затоа што земјотресот беше над едно населено место. Имавме слични движења на копно во 80-тите години на Копаоник, но ефектите беа помали затоа што таа област е ретко населена“, додаде таа.

Вината на Динаридите и Панонскиот басен беше потресена и имаше земјотрес пред 100 години, во 1909 година, поточно, но беше поблиску до Загреб.

„По земјотресот кај Петриња, американските експерти пресметаа дека шансите за земјотрес во таа област е посилна од 6 степени сега се зголемени за четири пати“., рече Радовановиќ.

Очите на сеизмологот сега се свртени кон околните жаришта.

“Веројатноста за голем земјотрес, на пример во Загреб, е мала. Но, да речеме кон Приједор, може. Зборуваме за веројатност, бидејќи тоа е комбинација на околности што секогаш се предизвикани од ротацијата на Италија, која ги притиска микропланијата на Јадранот и на Динарид и целото движење на плочата е причина за земјотресот. Невозможно е точно да се предвиди кога ќе биде следниот. Во просек, силни земјотреси се случуваат на секои 80 до 100 години“, објаснува сеизмологот.

За да може штетата да биде помала, потребно е сите згради да се градат според современи методи, а зградите што се граѓани да бидат направени само од цигли.

“Повеќе од 60 проценти од зградите во нашата земја не се изградени за да можат да издржат посилни земјотреси. Можни се посилни земјотреси во централна Србија на потегот од Свилајнац до Лазаревац и од Копаоник до Рудник”, изјави Радовановиќ.