Хакери ги урнале социјалните мрежи – се продаваат податоците на корисниците на Фејсбук?

124

Приватните лични податоци на 1,5 милијарди корисници на Фејсбук, наводно, биле продадени на популарен хакерски форум, пишува „Спутник“.

Кон крајот на септември, на форумот за хакери беше објавена изјава во која се тврдеше дека има име, адреса за е-пошта, телефонски број, локација, пол и корисничкi ID на 1,5 милијарди корисници на Фејсбук.

Наводно, еден потенцијален купувач понудил 5.000 долари за милион профили на Фејсбук. Тоа значи дека сите податоци за корисниците на Фејсбук вредат 7,5 милиони долари.

Во следниот пост, продавачот тврди дека претставувал голема компанија која работи на собирање податоци од Фејсбук. Продавачот додава дека компанијата работи најмалку четири години и има над 18.000 клиенти.

Во следниот пост, продавачот тврди дека претставувал голема компанија која работи на собирање податоци од Фејсбук. Продавачот додава дека компанијата работи најмалку четири години и има над 18.000 клиенти.

Web Scraping е процес кој користи роботи за да извлече јавно достапна содржина и податоци од веб -страниците.

Да потсетиме, денеска пред 18 часот, паднаа социјалните мрежи Инстаграм, Фејсбук и Ватсап.