Група земји од ЕУ предупредуваат на движења против 5G мрежата

148

Петнаесет членки на ЕУ ја повикаа Европската комисија веднаш да изготват стратегија за борба против дезинформациите за телекомуникациската мрежа од петтата генерација (5G), предупредувајќи дека ЕУ може да ги пропушти законски обврзувачките рокови за поставување нова инфраструктура.

Писмото до Комисијата го потпишаа Австрија, Бугарија, Хрватска, Чешка, Кипар, Естонија, Финска, Грција, Летонија, Литванија, Луксембург, Полска, Португалија, Словачка и Шведска.

Во писмото се бара од ЕК да одговори на голем број теории на заговор во Европа, што доведе до палење пожари под телекомуникациските кули, пренесува бриселскиот портал ЕУРАКТИВ. Низ Европа, беа пријавени 140 напади поврзани со 5G од јануари до јуни, претежно во Велика Британија и Холандија.

Потписниците на писмото бараат од Комисијата да најде решение, пред идната мрежна инфраструктура да биде цел на нападот, за време на пандемијата на коронавируси, кога на граѓаните им е потребна брза врска.

„Сведоци сме на зголемена активност на движење против 5G низ цела ЕУ. Сакаме да нагласиме дека вандализмот во телекомуникациската инфраструктура и ескалираната дезинформација за електромагнетните полиња и 5G не само што се закана за економиите на погодените земји-членки, туку исто така ја спречуваат ЕУ да ги исполни своите амбициозни 5G цели, се наведува во писмото.

Писмото беше испратено до потпретседателите на ЕК, Маргарет Вестегар и Вера Јурова и до комесарот за внатрешен пазар Тиери Бретон.

Затоа, Комисијата треба да „спроведе мерки за борба против дезинформациите“ за изложеност на електромагнетни полиња и 5G и да ги едуцира граѓаните за поддршка на воведувањето на таа технологија во согласност со целите на ЕУ, сметаат потписниците на писмото.

Според регулативата од 2018 година, ЕУ вети дека ќе го зголеми развојот на 5G мрежите преку обезбедување достапност на 5G радио-спектар пред крајот на 2020 година. Според Акциониот план за 5G, Европа во 2016 година, земјите се обврзаа да ја развиваат својата телекомуникациска инфраструктура од следната генерација. Овие цели вклучуваат лансирање 5G услуги во сите земји-членки во барем еден голем град до крајот на 2020 година.

Претставник на ЕУ неодамна за EURACTIV.com изјави дека сите членки на ЕУ имаат законска обврска да доделат 5G фреквенција на мобилен оператор до крајот на годината. Сепак, се сретнаа голем број пречки. Покрај подметнување пожари под телекомуникациска опрема, инсталацијата на инфраструктурата е забавена и поради пандемијата и геополитичките тензии меѓу САД и Кина.

Земјите од ЕУ кои го потпишаа писмото посочуваат дека „недовербата“ предизвикана од дезинформации може да има штетно влијание врз инсталацијата на инфраструктурата за мобилни мрежи (кули и антени), како и на инсталирање на безжични точки за пристап на помали места.