Германците загрижени | “Балканска корона-рута”

1200

„Балканска корона-рута“, „Семејство од Дортмунд ја донесе короната од одмор во Србија“, „Вирусот доаѓа кај нас од овие земји“… Ова се некои од насловите во германскиот печат, од каде се поставува прашањето: Дали навистина вирусот доаѓа од Балканот“?

„Косово, Србија, Хрватска – пред се оние кои доаѓаат од земјите на Југоисточна Европа по празниците го носат вирусот во Германија“, пишува весникот „Хамбургер Абендблат“: „Во март, уделот на луѓето кои влегоа во Германија со инфекцијата беше над 50 проценти, но по ограничувањата на патувањето, брзо падна под 10 проценти. Сега повторно расте“.

Германскиот весник потоа ги цитира податоците од извештајот на Институтот Роберт Кох, според кои 7.977 нови случаи на инфекција се регистрирани во Германија од 27-мата до 30-тата календарска недела (првите четири недели од јули), пишува ДВ.

„Она што е забележливо е дека повеќето новозаразени (6.809 – тоа е, 85%) не доаѓаат од странство. Луѓето се заразиле во Германија. Забележително е и дека повеќе од 50 проценти од новите инфекции доаѓаат во Германија од Југоисточна Европа“, пишува весникот од Хамбург.

Според податоците, 303 случаи биле од Косово, 242 од Србија, 70 од Турција, 67 од Босна и Херцеговина, 36 од Романија, 29 од Хрватска, 27 од Бугарија и 25 од Северна Македонија.

„Балканска корона-рута“

„Сè на сè“, пишува весникот „Велт“, станува збор за 800 случаи од Југоисточна Европа од вкупно околу 8000 случаи во Германија регистрирани во тој период. Значи десет проценти. Прашање е дали тие бројки ќе се зголемат во август, за време на сезоната на празници кога луѓето од тие земји традиционално одат да ги посетуваат роднините во татковината“.

Во продолжение на текстот под наслов „Балканска корона-рута“, Велт ја опишува ситуацијата во неколку балкански земји, вклучително и во Србија: „Од почетокот на јули бројот на загинати од Ковид 19 во Србија е двојно зголемен, од 280 на 560. И бројот на новооткриени инфекции расте. Владата се обидува да се спротивстави на ова со остри мерки“.

Германскиот весник, исто така, известува дека порталот „Балкан инсајт“ објави истражување на 22 јуни, според кое официјално објавениот број на жртви на Ковид 19 во Србија е помал од реалниот број на смртни случаи. Владата оцени дека ова е искривување на фактите и дека извештајот не е „автентичен“.

„Официјалниот број на смртни случаи од Ковид 19 во Србија во моментов е 64 на милион жители – во Германија е 110. Врз основа на тоа, може да се процени дека, дури и со корекција, бројките не треба да бидат екстремно високи. Но, никој не знае точно колку“.

Опасните патувања во август

„Дали патувањата на луѓето од Балканот и од Турција во август ќе бидат опасни за ситуацијата со короната во Германија?“ Ова е прашање на кое е тешко да се одговори точно. Речиси е невозможно да се добијат сигурни броеви, но има многу индикации дека помалку луѓе од Југоисточна Европа годинава ќе патуваат во својата татковина “.

„И не само Германците се загрижени за развојот на епидемијата во Србија – туку и Србите кои живеат во Германија. Многумина прашуваат: Што ако не можам да се вратам назад? Дали ќе ја изгубам работата? Затоа што, во секој момент, може да се случи границите повторно да се затворат“, пишува германскиот весник Велт.

Во меѓувреме, е регистриран нов случај од страна на локалното радио „Мој Дортмунд“, на својот портал radio912.de: „Семејството од Дортмунд го донесе вирусот од нивниот одмор во Србија“. Според здравствените власти, тие тргнале на патување со автомобил, а по нивното враќање, пет членови на семејството се тестирале позитивно за Ковид 19. Во недела, 8 нови случаи биле регистрирани во Дортмунд, а 16 во сабота“, сумира локалното радио.