Генитален херпес – докажување и времетраење

1742

Херпесните болести се предизвикани од херпес вирусите, кои припаѓаат на шестиот род. Има откриени осум видови херпес вируси, кои доведуваат до болести кај човекот.

Вирусите кои доведуваат до развој на болеста во областа на гениталиите – генитален херпес, се означуваат како херпес симплекс вирус 2-HSV 2.

Во околу 80% од случаите инфекцијата е предизвикана од HSV 2, во останатите може да се должи на херпес симплекс вирус тип 1 (HSV 1).

Пренос на инфекцијата

Херпес вируси влијаат кожата и слузницата на половиот систем кај жената. Инфекцијата се пренесува при сексуален контакт. Во присуство на рани или кај друг вид нарушување на интегритетот на епителните клетки се зголемува можноста за пренос на херпес вирусите. Тие минува низ епителните клетки, а достигнуваат до сензорните структури на нервниот систем, каде што остануваат за долг период на време.

Преносот на инфекцијата од болен на здрав човек најчесто се случува при активна форма на инфекцијата, односно кога има развиени кожни манифестации на болеста. Токму секрет, со кој се исполнети везикули на кожата, е заразена и преку него станува пренесување на инфекцијата. Во мал процент од случаите инфекцијата може да се предаде во периодот без кожни манифестации.

Развој на инфекцијата

Инкубација период – периодот од инфекцијата до појава на симптоми – е меѓу 3-7 дена, но може да достигне и до 20 дена. Гениталниот херпес е рекурентен – повторлива инфекција која зависи од општата состојба на организмот. Состојби кои може да доведат до појава на инфекцијата, се различни болести кои водат до пад на имунолошкиот систем, психички или емоционален стрес, прием на имуносупресивни како и менструацијата кај жените.

Гениталниот херпес е болест која може да се повторува 2-3 пати месечно или 2-3 пати годишно, има и случаи кога по примарната докажување нема повторни епизоди.

Примарната реакција по инфекција е обично најсилна манифестација. Ова е поради фактот дека по манифестација на болеста во организмот на жената се формираат антитела кои ги ублажуваат наредни настапи.

Развојот на генитален херпес може да влијае како кожата на гениталиите, така и слузницата на грлото на матката или вагината. Прекршоците кои се развиваат, се болни везикули и улцерации.

Тие поминуваат низ неколку стадиуми на развој:

  • Еритема – црвенило на распон;
  • Везикуларен – формирање на меурчиња на зацрвенети делници кои се исполнети со течност;
  • Формирање на јазички по кинење на меурчиња;
  • Обновување – јазичките се покриваат со коричка, и зараснување.

Периодот за кој се развиваат овие измени на кожата или слузокожата, е меѓу 4-15 дена. Првата докажување на болеста е со најголема времетраење, а при наредниот период е намален.

Симптоми при жена со активна форма на генитален херпес

Симптомите кај жената може да се подели на локални – поврзани со местото на влегување на херпес вируси, во случајот – областа на половите органи и општи симптоми. Главните приговори се поврзани со непријатност, гори, чешање и печење болка во пределот на гениталиите. При развој на генитален херпес во вагината или грлото на матката жената може да соопшти и за присуство во вагината.

Вкупнитеа симптоми обично се јавува кај првиот удар и тоа се поврзуваа со зголемување на температурата, болки во мускулите и зглобовите, зголемување на лимфните јазли во областа.

Дијагноза

Дијагнозата се поставува спрема поплаките на жената и типичните мукокутани измени кои се набљудуваат. За докажување може да се користи примерокот на Tzanck- тоа е цитологично истражување, при што се зема материјал од меурчиња во кој се бараат под микроскоп специфични клетки на Tzanck.

Третман на генитален херпес

За третман на генитален херпес се користат антивирусни препарати, најчесто прво средство на избор е ацикловир. Третманот е како локално така и систематски, преку прием во устата на лекови уште од самиот почеток на болеста.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.