Fotosofia 16 Celebrity day

1059

Нов бран на креативност ги зафати локалните sвезди и студенти на Фотософија овие денови, кои под уметничко водство на фотографот Дамир Хојка се натпреваруваа за фотографирање на откачен и интересен портрет.

– Бескрајно е забавно да се гледаат некои од моделите кои првпат доаѓаат кај нас да позираат како се обидуваат да се воздржат на почетокот. Дваесет минути подоцна, тие веќе се креативно расположени и, откако семинаристите целосно ги асимилирале, најдобрите идеи почнуваат да доаѓаат од самите себе, ни рече Хојка.

Снимањето се случило во просторот на Фабриката за хорор во Загреб, ново место за врвна забава што ја замрзнува крвта во вените. Водителот Марио Петрековиќ со задоволство им се препушти на семинаристите на Хојка, а некои од најкреативните фотографии беа направени по негова иницијатива – како привлечен кревач на струја од лифтот. И додека Петрековиќ веќе се чувствува како дома на семинарот, за нашиот прославен скијач Ивица Костелиќ, Фотософијата беше мало изненадување затоа што беше гостин за прв пат.

– Морам да признаам дека не знаев што ме чека, во секој случај ова е многу интересен концепт и мило ми е што сè се совпадна за да дојдам и да позирам за семинаристите на Хојка – рече Костелиќ, кој се најде во Загреб меѓу две едриличарски регати.

Анабела Кирх-Лето, Рената Магѓински и Андреа Шалиќ ги воодушевија познатите модели со својата имагинативна шминка.