Европските земји почнуваат да укинуваат дел од рестриктивните мерки

280

Од денеска голем број европски земји почнуваат да укинуваат некои од рестриктивните мерки наметнати поради пандемијата со Ковид-19.

Италија – Италијанците ќе можат да ги посетуваат своите роднини, да се собираат во ограничени групи, да се отворат паркови и да држат физичка дистанца меѓу луѓето во нив. Работата во градежништвото и трговијата на големо е целосно обновена. Кафулињата, рестораните и баровите ќе продаваат храна дома. Училиштата нема да се отворат до септември. Остануваат ограничувањата за движење од една до друга област. Маските важат за аеродромите и станиците и за јавниот превоз. Патничките летови на аеродромите во Cампино во Рим и Перетола во Фиренца, кои беа меѓу аеродромите привремено затворени поради епидемијата, се обновени.

Шпанија – Почнувајќи од денеска, обновена е работата на мали трговски објекти како фризерски салони што можат да примат индивидуални клиенти по претходно закажан час. Баровите, кафулињата и рестораните ќе продаваат за домашни потреби. Маските се задолжителни во јавниот превоз. На помалите острови Канарскиот и Балеарскиот архипелаг ќе им биде дозволено да отворат повеќето продавници, музеи и тераси на барови и ресторани, но со ограничен капацитет. Училиштата остануваат затворени до септември.

Грција – Речиси 10 проценти од затворените продажни салони ќе можат да отворат врати, вклучително и книжарници, продавници за електроника, оптичари, места за проверка на возила, продавници за спортски производи, продавници за градинарски материјали, фризерски салони и салони за убавина. Црквата ќе отвори врати за индивидуални молитви.

Португалија – Мали продавници во населби, фризерски салони се отвораат, продажба на автомобили, книжарници. Даночните служби исто така отвораат врати по претходно договорен состанок и бараат носење заштитна маска. Заштитните маски стануваат задолжителни во јавниот превоз. Индивидуални спортови на отворено се дозволени.

Германија – Училиштата постепено се отвораат од денеска во некои провинции. Ќе може да отворат фризерските салони. Продолжува отворањето храмови, музеи и зоолошки градини. Баровите и рестораните само ќе вршат испораки за дома. Заштитните маски стануваат задолжителни во транспортот и продавниците.

Австрија – Отвораат дел од училиштата. Заштитните маски се задолжителни во јавниот превоз и продавниците.

Белгија – Бизнисите што не примаат посетители ќе отворат, а маските ќе станат задолжителни за јавниот превоз.

Унгарија – Надвор од Будимпешта, отвораат тераси на кафулиња и ресторани. Професионалниот спортски тренинг се обновува. Маските се задолжителни во продавниците и јавниот превоз.

Полска – Хотели, трговски центри, дел од културни институции се отворени, вклучувајќи ги библиотеките и некои музеи.

Хрватска – Продолжќуваат со работа услужните дејности каде има близок контакт со клиенти, како што се фризерски салони.

Словенија – Од денеска се отвораат терасите на кафулиња и ресторани, како и музеи, фризерски салони и книжарници. Се обновува тренинг на професионални спортисти. Маски се потребни во затворени простории на јавни места, во јавен превоз и во продавници.

Србија – Кафулињата и рестораните се отвораат додека запазуваат физичка оддалеченост, маските стануваат задолжителни во јавниот превоз, возовите на големи растојанија и автобусите.

Исланд – Универзитетите, музеите и фризерските салони повторно се отвораат.