Европскиот народен состанок во МАРИЈАГЕР (FOLKEMØDE MARIAGER) со Владимир Куновски

548
*Кети и Пол Конрад од Mariager имаат тројца гости за ноќевање за време на Европскиот народен состанок. Фото: Мартин Дамгард

Со малку хотели во градот, многу локални жители ги отворија своите домови за странските гости за време на јавниот состанок.

MARIAGER: – Најважно ми е да запознавам луѓе, вели Владимир Куновски.

Во четвртокот попладне пристигнал од родната Македонија за да учествува на Европскиот народен состанок во Mariager. На првиот ден тој имал многу инспиративни разговори и со локалното население и со политичарите.

Пред да почене програмата, петочното утро започнува лефтерно на терасата на брачната двојка Кети и Пол Конрад, каде што се разговара на секоја тема, од ставовите на ЕУ, корумпираните лидери до различните дијалекти.

Покрај тоа што куќата е полна со странски гости, Кети Конрад е и волонтер за време на јавната средба. Тука таа е дел од тимот кој е дел од настаните во манастирот. Фото: Мартин Дамгард

Кога организаторите побарале помош за сместување на многуте Европејци кои деновиве го окупираат Градот на розите, Кети и Пол Конрад ни за секунда не се посомневале дека не би сакале да ги направат достапни своите две гостински соби во нивниот дом на Вестпаркен.

Мотивацијата дојде, меѓу другото, и од многуте години што го посетувале народниот собир на Борнхолм, вели Кети Конрад.

– Најчесто таму престојуваме со сестра ми, која исто така издава соби, а тоа секогаш води до многу интересни разговори со луѓето, вели таа, а Пол Конрад додава:

– Во принцип, сакаме да бидеме поканети и да запознаваме луѓе од други култури кога самите патуваме. Така беше природно да го отвориме и нашиот дом, вели тој.

А тие се далеку од единствените. Повеќе од 30 граѓани во Mariager избрале да направат како што направиле тие и се понудиле да сместат дел од многубројните гости.

Уникатна можност

Кети и Пол Конрад имаат тројца гости, еден од нив е и Владимир Куновски, а Лавинија Аврам од Романија, една од гостите вели:

– Кога живеете со локалното население, тоа ви дава различни искуства и поинакво разбирање на културата на една земја.

Лавинија Аврам. Фото: Мартин Дамгард

Во Данска дошла пред една година со сопругот. Денеска студира магистерски студии по развој и меѓународни односи на Универзитетот во Алборг. Кога слушнала за настанот, ѝ било јасно дека не ќе може да го пропушти.

– Тоа е единствена можност да се запознаете со различните гледишта. Импресивно е со сите европски политичари што ги имаат овде, вели таа.

Лавинија Аврам и Владимир Куновски се согласуваат дека е важно да се дебатира и да се разговара за улогата на ЕУ и сега и во иднина. Веќе на масата за појадок почнува дебатата, бидејќи Лавинија Аврам е за ЕУ, Владимир Куновски е поскептичен и смета дека ЕУ е во надолна линија.

– Тоа е и една од причините зошто сум овде, објаснува тој.

Владимир Куновски го сака концептот каде политичарите и граѓаните се среќаваат очи во очи. Фото: Мартин Дамгард

Опуштена атмосфера

Владимир Куновски и Лавинија Аврам имаат многу политички дебати и музички прилози во програмата.

Но, една од точките на програмата е и едноставно да се доживее јавната средба и, не помалку важно, Mariager како град.

И двајцата за првпат го посетуваат малото пазарче. Досега се позитивни за атмосферата во градот, за која мислат дека е многу пријатна – дански збор со кој брзо се запознале и кој најдобро ја опишува околината, смета Лавинија Аврам.

– Ми се допаѓа колку е опуштено овде, и се разбира, многу пријатно, вели таа со насмевка.

Кети и Пол Конрад повторно се подготвени за гости на јавниот состанок следната година. Фото: Мартин Дамгард

Пофалните зборови од гостите им носат широки насмевки на Кети и Пол Конрад.

– Можеме само да се согласиме, вели Пол, а Кети додава:

– И јас сум толку горд на градот. Дека се осмелувате да преземете одговорност за ваков настан, вели таа.

Самиот брачен пар бил на отворањето во четвртокот утрото и присуствувал на неколку концерти во вечерните часови. И во саботата и во неделата, тие забележале неколку работи што треба да ги направат.

Но, пред се да почне повторно, забавата продолжува околу масата, каде кафето и свежо испечените лепчиња се преточуваат со муабет за дестинации за патување и идни планови.

nordjyske.dk