Еве што знаеме сега, а што не сме знаеле за коронавируст пред шест месеци

191

Новиот коронавирус, чие брзо ширење започна во јануари, го затекна светот целосно неподготвен. Сепак, шест месеци подоцна, научниците знаат многу повеќе за вирусот САРС-КоВ-2.

Препораките на јавноста на почетокот на пандемијата беа збунувачки за многумина, вклучително и советите да не се носат маски. Шест месеци подоцна, научниците знаат многу повеќе за ширењето на вирусот и контролата на епидемијата.

Еве девет работи што ги знаеме за Ковид-19 сега, а не ги знаевме на почетокот на епидемијата.

Како се пренесува вирусот

Порано: Прво се советуваше миење на рацете, дезинфекција на површини и кивање во рака. Се сметаше дека коронавирусот се шири главно со ракување, преку загадени површини и преку близок контакт со заразени лица.

Сега: По неколкумесечни научни дискусии и студии, како и некои збунувачки пораки, сега постои консензус дека вирусот се пренесува и преку мали капки наречени аеросоли. Можно е да се зарази на растојание помало од два метра, особено на затворени места со слаба вентилација. Светската здравствена организација се согласува со научниците за тоа. Ризикот на отворено е помал, но сепак постои.

Маските се клучни за контролирање на пандемијата

Порано: „Во раните месеци на пандемијата, здравствените работници фаворизираа миење на рацете и физичко растојание, додека маските не беа главна препорака затоа што немаше доволно маски за здравствените работници, а основните начини на пренесување на вирусот не беа јасно дефинирани.

Сега: здравствените власти јасно препорачуваат да носиме маски за лице. Покрај тоа, се препорачува да се избегнуваат големи собири, широк спектар на тестирање, следење на контакти…

Продолжува на страна 2