Еве кои уреди со Android 2.3 ќе го загубат пристапот до Google Maps, YouTube и Gmail од 27 септември

362

Google е само на неколку дена пред забрана за пристап до некои од најпопуларните услуги на постарите паметни телефони.

Google потврди дека неколку уреди со Android ќе изгубат пристап до Google Maps, Youtube, Gmail од 27 септември.

Техничкиот Титан објави дека планира да ги блокира корисниците што се најавуваат со нивната сметка на Google на уреди со Android 2.3. Постара верзија на оперативниот систем на Google беше лансирана во декември 2010 година. Во февруари 2017 година, Google суспендираше безконтактно плаќање на Google Pay додека работеше на телефони со Android 2.3, пишува The Sun.

Подоцна овој месец, секој што го користи уредот со софтверот ќе открие дека не може да се најави на својата сметка на Google. Ќе добие грешка во корисничкото име и лозинката. Обидот да додадете Google Calendar или Gmail сметка во менито за поставки на уредот ќе резултира со иста грешка.

Ажурирајте ги вашите паметни телефони

Други популарни апликации на Google, исто така, ќе престанат да работат, вклучително и YouTube, Google Play Store, Google Maps, Gmail, Google Calendar и многу повеќе. За да продолжите да ги користите овие апликации, треба да го ажурирате паметниот телефон на Android 3.0.

Можете да го направите ова со одење до поставките на уредот и допирање на Систем> Напредно> Ажурирање на системот. Меѓутоа, бидејќи не сите уреди со Android 2.3 можат да се надградат на следната верзија, некои корисници ќе бидат заклучени засекогаш.

Овие мобилни телефони остануваат „заглавени“

Смартфоните што останале заглавени со Android 2.3 вклучуваат Sony Xperia Advance, Lenovo K800, Sony Xperia Go, Vodafone Smart II, Samsung Galaxy S2, Sony Xperia P, LG Spectrum, Sony Xperia S, LG Prada 3.0, HTC Velocity, HTC Evo 4G, Motorola Fire и Motorola XT532.

Ако не можете да го надградите уредот, секогаш можете да го решите проблемот со најавување на услуги како YouTube преку прелистувач.